Spring naar content

Long-covid en homeopathie

Blog

Door Annelies Meester, 2023-11-21 11:47

Long-covid en homeopathie

Een 54-jarige man meldde zich met de vraag of ik iets kon betekenen voor hem als long-covid patiënt. Negen maanden ervoor kreeg hij corona en nog was hij niet hersteld. Vooral had hij last van concentratieproblemen en was erg moe. “Mijn hoofd is snel vol”, zegt hij tijdens het consult, “alsof ik teveel heb gedronken. Ik ben snel boos, op iedereen en vooral op mezelf. Mijn energie is ineens op, dan is het klaar”. Werken heeft hij een poos niet kunnen doen, nu is hij sinds twee weken begonnen met drie uurtjes per dag. Daarna moet hij slapen, want dan is hij uitgeput.

Om zijn herstel te bevorderen raadpleegt hij de homeopathie. Ik vraag naar zijn medische achtergrond. In 2010 is sarcoïdose vastgesteld. Dit is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen het afweersysteem richt zich tegen het lichaam en breekt eigen weefsels af. Hij was snel buiten adem en lopen deed zeer aan zijn benen. In het bloed waren ontstekingen te zien en vlekken op de longen. Hij was toen zes maanden ziek, maar is nooit echt helemaal hersteld.

Hij heeft drie corona-entingen genomen, de laatste in februari 2022. Daarna in april werd hij ziek met hoge koorts en had geen smaak en reuk meer. Na de acute fase van de ziekte herstelde hij niet, bleef kwakkelen en in december datzelfde jaar kreeg hij longontsteking. Van de antibioticakuur knapte hij op, maar hij bleef moe, met een vol en duf hoofd.

Na het consult maak ik een analyse van de casus. Met een onderliggende auto-immuunziekte zijn mensen extra kwetsbaar. Immers het afweersysteem is in de war en beschadigt de lichaamseigen weefsels. Zo’n ziekte komt voort uit de genen. Daar zitten “foutjes” in, waardoor het immuunsysteem niet goed functioneert. Het lichaam kan dan niet goed herstellen van acute ziektes zoals koorts en longontsteking.

In de homeopathie kunnen we voorschrijven op de erfelijke aanleg. We zitten dan op het niveau van de epigenetica. Pierre Capel, emeritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit Utrecht, vertelt daar veel over.  Onze genen reageren als schakelaars en kunnen aan en uit worden gezet. Met behulp van een speciale groep homeopathische middelen, de nosoden genaamd, kan getracht worden genen te corrigeren, waardoor een erfelijke ziekte latent blijft en dus niet actief wordt. Hoe eerder in het leven de behandeling op de erfelijke belasting start, des te beter. Een mens kan dan immers opgroeien zonder deze verstorende invloeden.

Voor deze man was het evengoed niet te laat. Na drie maanden behandeling werkt hij inmiddels weer fulltime en heeft hij er weer plezier in. Zijn long-COVID problemen zijn verleden tijd, maar hij blijft onder behandeling om de sarcoïdose rustig te houden en klachtenvrij te blijven.

 

Annelies Meester is klassiek homeopaat

homeopathiemeester.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.