Leven in seizoenen

De zomerse warmte maakt plaats voor de herfstige natheid. In deze dagen dalen regendruppels neer en doordringen de bodem. Watervoorraden worden aangevuld. De bomen zullen er blij mee zijn. Paddenstoelen nog meer. De vruchtlichamen verschijnen boven de grond in al hun vormen- en kleurenrijkdom. Veel paddenstoelen hebben een ondergrondse samenwerking met de bomen. Hun schimmeldraden zijn verweven met de haarwortels van bomen. Loofbomen minderen hun gift aan de schimmels: bladeren worden losgelaten. De fotosynthese stopt.

Kleurenrijkdom van de bomen

Naast de beleving van de paddenstoelen kunnen we ook de kleurenrijkdom van de boombladeren bewonderen. Ze dekken de bodem af. En in die bodem gaat het plantenleven door. In de tuin kunnen vaste planten nu worden gescheurd of op een andere plek worden neergezet. Hierdoor hebben ze in de lente al een voorsprong op planten die weer boven de grond moeten komen. Dat geldt ook voor de naaldbomen die hun blad niet laten vallen. Als de loofbomen nog bezig zijn met de ontwikkeling van bladeren, kunnen de naalden al volop van de zon genieten. Wij kunnen in de tuin nu de metamorfose van de bladeren bewonderen, en ook de ‘dode’ planten die fier boven de grond volharden in hun vorm.

Herfst in Hortus Alkmaar

Na de uitbundige bloei van de zomer met al zijn felle kleuren, is de tuin nu getooid in herfsttinten. Indian summer doet zijn intrede. De bomen kleuren prachtig geel en bruin, planten kleuren oranje en overal verschijnen bessen en noten. Het oogsten van de zaden voor het nieuwe seizoen is achter de rug. Zij vormen alvast de belofte voor een nieuwe lente…

 

Ger Augustus
Rondleider Hortus Alkmaar

 

www.hortusalkmaar.nl

 

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.