Spring naar content

Lastdier

Blog

Door Manon Bruins, 2018-05-29 01:29

Lastdier

We zitten prachtig en ingewikkeld in elkaar. Emoties, zoals zorgen en verdriet hebben invloed op je lichaam. Bij jonge kinderen is die relatie nog vrij direct zichtbaar. Spanning voor een toets op school? Dan doet je buik zeer, of je hoofd. Voor ouders is het dan goed opletten om te zien of de pijn te maken heeft met iets fysieks, darmpijn door voeding of ontlasting die dwarsligt. Of dat de pijn in de buik veroorzaakt wordt door spanning. Meestal is dat bij kinderen nog wel te achterhalen door te letten op de frequentie van pijn en de omstandigheden op dat moment.

Bij volwassenen kan het lastiger zijn om die relatie tussen emoties en lichaam te zien. Een patiënte (40 jaar) vertelt: ‘Ik heb sinds 1 jaar opeens last van eczeem en jeuk over mijn hele lichaam. Ik ben naar de dermatoloog geweest maar geen zalfje helpt.’ Ik vraag of ze in haar kindertijd eczeem heeft gehad. ‘Nooit eerder gehad’, zegt ze. Wat speelde er een jaar geleden? ‘Nou, niets eigenlijk’. Niets? ‘Nee, het werd eigenlijk net rustiger’. Na even doorvragen blijkt dat haar vader drie jaar geleden is overleden. Na zijn dood moest er veel worden afgehandeld met zijn administratie en met het ouderlijk huis. Daar is ze twee jaar heel druk mee geweest. Toen het daarna rustiger werd, toen kwam het eczeem. ‘Heb je eigenlijk wel tijd gehad om te rouwen over de dood van je vader?’, vraag ik. Ze begint te huilen, en kan niet meer stoppen.

Soms is je lichaam een lastdier geworden; zonder te klagen draagt het jouw verdriet totdat de tijd is aangebroken om het zichtbaar te maken. Met een passend homeopathisch middel verdwijnt het eczeem. Belangrijker is dat ze zichzelf de tijd en ruimte gunt om afscheid te nemen van haar vader.

Manon Bruins-Maathuis is klassiek homeopaat en redacteur van HM

www.homeopathiepraktijk.net

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.