Janis Joplin

Onlangs miste ik door de corona-crisis de theatervoorstelling ‘Janis’ waaraan ook onze zoon Stijn muzikaal meedeed. Janis Joplin, bekend sinds het legendarische Woodstock-festival, leidde een leven van sex, drugs en geweld. Alles was té in haar leven dat al op 27-jarige leeftijd eindigde door een overdosis drugs.

Homeopaten gaan er van uit dat het niet goed voor je gezondheid is als je bijvoorbeeld  leeft vanuit een veronderstelling van innerlijke zwakte, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Als reactie kan men dat gevoel dan proberen toe te dekken of te ontkennen door overdadig bezig te zijn of jezelf te overschreeuwen. Als het daarbij lukt op anderen indruk te maken met je doen en laten, oogst je applaus en kan je ego groeien. Het snelle en emotioneel heftige leven kan daarbij gekleurd worden door agressief en buitensporig gedrag. Alles moet dan kunnen op sexueel, financieel, en sociaal vlak. Je blijft dan, net als Janis Joplin, op zoek naar kicks, waarbij verslavingen als uiting van overdaad op de loer liggen.

Zo’n langdurige, eventueel erfelijk meegekregen, overdadige levensstijl waarin alles tè is,  noemen homeopaten een sycotisch reactiepatroon of miasma. Hahnemann beschreef nog enkele miasma’s meer, die de levenskracht ook ontregelden met een kans op ontstaan van chronische ziektes. Het woord miasma is van Griekse oorsprong en ik vertaal het vrij met ‘erfelijke constitutionele bezoedeling’. Hahnemann zag sycosis als een overgeërfde latente geslachtsziekte, namelijk gonorrhoe. Fysieke manifestaties van sycosis laten ook een overdadige ontwikkeling zien van poliepen, tumoren, wratten of cysten. Men dacht vroeger sycosis te kunnen genezen door wratten te verwijderen.

Bij ieder miasma kan men een homeopathische nosode voorschrijven, gemaakt van dat specifieke miasma. Voor sycosis is dat de nosode Medorrhinum, gemaakt van gonorrhoe-afscheiding. Die nosode had Janis Joplin mogelijk wat meer in balans kunnen brengen.

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM

www.janhoes.nl

 

 

Jan Hoes

Arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Meer blogs van Jan Hoes