Ithaka

De maand juni bracht ik door op La Palma. Daar in een café las ik een gedicht op de muur dat me dertien jaar terugbracht in de tijd, namelijk naar de dag dat ik trouwde.
Het gedicht Ithaka van de Griekse dichter Kafavis was ons levenslied. Wij kozen het uit om juist op die dag voor te dragen.  Een gedicht over het leven als reis, met alles erop en eraan.
Onze reis begon niet toen wij trouwden. Wij waren al tien jaar samen. We hadden samen gelachen en gehuild, we hadden elkaars kinderen omarmd, elkaars ex-partners erbij gekregen. We hadden samen stormen doorstaan, oog in oog gestaan met ziekte en sterfelijkheid. Hoe toepasselijk was Ithaka voor ons toen, daarvoor en ook daarna.

Daar in dat café op La Palma hing het opeens na zoveel jaar aan de muur, in het Spaans.  Ithaka, een ode aan het leven, raakte me vol in het hart, net zoals toen. Het was niet het hele gedicht, maar een deel ervan. Terwijl ik de Spaanse klanken op mijn tong proefde, las ik de volgende woorden:

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
Wens dat de weg dan lang mag zijn.
Dat er veel zomermorgens zullen komen
waarop je zult binnenvaren in onbekende havens,
dat je talrijke steden aan zult doen
om veel, heel veel te leren van de wijzen.

‘t Is beter dat de tocht vele jaren duurt,
zodat je pas als je oud bent bij het eiland
het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf,
zonder te hopen dat Ithaka je meer rijkdom schenken zal.

Ithaka gaf je de mooie reis.
Zonder Ithaka was je nooit vertrokken,
En vind je het er wat pover, Ithaka bedroog je niet.
Zo wijs als je geworden bent, zul je begrepen hebben
wat Ithaka’s beduiden.

Zijn we niet allemaal onderweg naar Ithaka? Onbekende havens en steden komen op ons pad. Soms is de reis prachtig, soms krijgen we het genadeloos voor onze kiezen. De reis vormt en verrijkt ons. Ergens aankomen is bijzaak. Het leven te leven, onderweg te zijn, is onze enige opgave.

Leven is reizen, gemakkelijk is het niet. Mensen stranden en lopen vast. Als homeopaat mag ik telkens weer luisteren naar de reisverhalen van mijn cliënten. Hun verhalen voeren langs hoogte- en dieptepunten die de fantasie van boekschrijvers vaak overtreffen.
Homeopathie kan letterlijk en figuurlijk helpen bij reisziekte. Homeopathie reikt vanuit het heden naar het verleden en van daaruit naar de toekomst. Wanneer ik zie dat iemand na een goed homeopathisch middel zijn reis kan voortzetten, vervult me dat met blijdschap. O­p naar onbekende havens.

Lilian Peters

Lilian Peters

Klassiek homeopaat en redacteur van HM

Lilianpetershomeopathie.nl

Meer blogs van Lilian Peters

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.