Iets te veel van het goede

Heel Nederland kon onlangs op TV het opgeven meebeleven van een zwemmer bij zijn ultieme poging om ten bate van de kankerbestrijding de Elfstedentocht-route zwemmend af te leggen. Bijna niemand geloofde dat dit een reële optie kon zijn. Praktisch iedereen vond het een welhaast bovenmenselijke inspanning.

Bij mij kwam een associatie naar boven met het geneesmiddelenbeeld of de essentie van het homeopathisch middel carcinosinum, gemaakt van borstkanker-cellen. Namelijk dat men op een meer dan noodzakelijke manier energie steekt in het onder controle willen krijgen van een te kort schietende kracht. Feitelijk eist men dan te veel van zichzelf en put zich energetisch uit. Ik vond dit beeld erg passen bij dat van de zwemmer op TV én bij dat van de ziekte waar hij zich met zijn zwempoging voor inspande: kanker, waarbij cellen door een zwakke weerstand kans krijgen op uitputtende manier te hard te groeien.

In mijn praktijk schreef ik carcinosinum regelmatig voor. Vooral bij pubers, die op school op hun tenen moesten lopen en hun uiterste best deden om zo goed mogelijk te voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Maar niet iedereen heeft alles in zijn of haar mars, en dat kan gevoeld worden als een zwakte, die men dan met enorme inspanning wil compenseren. Dit lijkt op de zojuist beschreven essentie van carcinosinum. Als ik zo’n puber op consult kreeg, die feitelijk voor een uitputtende ziekte als Pfeiffer kwam, kon carcinosinum zo’n puber echt doen opfleuren.

Men vroeg dan wel eens of dit middel ook kanker zou kunnen geven. Ik probeerde dan gerust te stellen, maar benadrukte juist dat ik vond dat het gezondheidsprobleem te maken had met een manier van bezig zijn die iets te veel van het goede was. En dat de gelijksoortige energie van kankercellen die in carcinosinum-korrels aanwezig is juist op basis van het homeopathische principe van gelijksoortigheid deze onevenwichtige dynamiek weer in balans zou kunnen brengen.

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktizerend) en redacteur voor HM

www.janhoes.nl

Jan Hoes

Arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Meer blogs van Jan Hoes