Spring naar content

Hop, hop in de Hortus

Blog

Door Ger Augustus, 2023-09-14 01:13

Hop, hop in de Hortus

Hortus Alkmaar houdt zich ook bezig met bier brouwen. Dat wil zeggen: kruiden uit de Hortus worden toegevoegd om zo een Hortusachtige smaak aan het bier te geven. Ik heb het nog niet geproefd, want ik wacht op de productie van een alcoholvrij biertje.

Hop

Als ik op een warme dag in de tuin tot zweten toe bezig ben geweest, gaat een koud biertje er wel in! Maar ik drink al jaren zonder alcohol. Bij de productie van bier wordt ook hop gebruikt. Dat groeit in de tuin, maar wordt niet gebruikt voor het bierproces.

Hop slingert zich graag om stammen van bomen en heeft maar liefst drie tot zes meter lange uitlopers. Hij groeit gemiddeld 10 centimeter per dag.

De hopbel

De hopbel is de bloem van een vrouwelijke plant. Er zitten lupinekorreltjes in, die gebruikt worden voor de bereiding van bier. Het geeft een bittere smaak. De geur is heel sterk. Hop heeft een rustgevende werking. Je kunt er thee van zetten. Je kunt het ook drogen en in een zakje doen voor onder je kussen. Dat drogen is ook wel belangrijk. De hopbellen bevatten heel veel water. Verse hopbellen kunnen daardoor vlug rotten. Door de bellen te drogen kun je dat voorkomen. De hopbellen kunnen vanaf begin september worden geoogst.

De jonge scheuten zijn een delicatesse

Hopscheuten zijn de jonge ondergrondse uitlopers. De scheuten worden vergeleken met taugé of alfalfa. De hopscheuten werden al gegeten door de Romeinen. In de Middeleeuwen was het groente voor het arme volk. De scheuten waren eigenlijk afval. Nu zijn we geen arm volk meer en het is dus het proberen waard.

Proost en eet smakelijk,

Ger Augustus, vrijwillig tuinman

www.hortusalkmaar.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.