Hortus Alkmaar even ‘wereldnieuws’

In de loop van de maand april gebeurde er iets opvallends bij Hortus Alkmaar. Via de webshop komen er wekelijks vele zadenbestellingen binnen, maar ineens kwamen er tientallen bestellingen per dag voor Artemisia annua (zomeralsem) binnen. Er kwamen zelfs telefoontjes uit België, Portugal en Hongarije. Zomeralsem is een heerlijk geurende, uit China afkomstige eenjarige, waar nooit veel belangstelling voor was. Wat was er aan de hand? Het moest wel iets met het coronavirus te maken hebben.

Thee van zomeralsem

Op internet lazen we dat de president van Madagaskar, Andry Rajoelina, thee van Artemisa annua aanbeveelt om de symptomen van covid-19 te beperken. Wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar wel is bekend dat zomeralsem in de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt wordt om koorts te behandelen. De plant bevat artemisinine en kan gebruikt worden als behandeling tegen parasieten. Deze grondstof wordt ook gebruikt bij malaria.

Artemisine bij corona

Behalve het Malagassische Instituut voor Toegepaste Onderzoeken is ook het Max Planck Instituut in Potsdam (D) samen met het Amerikaanse bedrijf Artemilife aan het onderzoeken of Artemisia annua kan worden gebruikt als middel tegen covid-19. Binnenkort worden de resultaten daarvan verwacht. De universiteit van Wageningen is aan het proberen de productie van artemisine te verbeteren.

Zomeralsem bij Hortus Alkmaar

Het nieuws ging al snel de hele wereld over en veel mensen gingen naarstig op zoek naar de plant, die in Nederland vrij zeldzaam is. Dankzij de moderne communicatiemiddelen kwamen ze bij onze tuin terecht, waar zomeralsem volop groeit en bij de webshop om het zaad te bestellen. En zo was Hortus Alkmaar ineens even wereldnieuws!

 

www.hortusalkmaar.nl

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.