Spring naar content

Homeopathie werkt

Blog

Door Jan Hoes, 2020-02-04 05:05

Homeopathie werkt

Regelmatig vraagt iemand mij of er bewijs is voor de werking van homeopathie. ‘Ja’, zeg ik dan, ‘de natuurkundewet actie = reactie verklaart dat een homeopathisch geneesmiddel dat dezelfde klachten kan geven als die de patiënt heeft, met een tegenovergestelde reactie de symptomen uitdooft. Tevens bewijst de dagelijkse praktijk empirisch dat homeopathie werkt’.

Zoals bij een 4-jarig jongetje, dat met zijn moeder bij me kwam omdat hij zo druk en ondernemend was. Opvallend daarbij was dat hij meestal rond 11 uur ‘s avonds wakker werd en dan ging roepen en vaak hysterisch huilde. Terwijl moeder over hem sprak, ratelde hij er vrolijk tussendoor, en vroeg over van alles en nog wat. Niet alleen waar alles lag, maar ook of ik zijn vriend was, waarbij hij me direct en open aankeek. Het kind had volgens moeder vaak een opgezette buik omdat hij zijn poep ophield. In zijn slaap was er vaak een soort kriebelhoest. De jongen kon erg driftig worden met brutale uitbarstingen, vooral in woorden. Harde geluiden vond hij erg vervelend, en hij was ook bang voor flikkerende lampen in een zwembad en voor bliksem. Het liefste wilde hij kleren aanhebben met een rode kleur.

Na het consult heb ik bekeken welk geneesmiddel het beste zou kunnen passen bij alle symptomen en zijn karakter. Al repertoriserend kwam ik uit op het homeopathisch geneesmiddel Belladonna, gemaakt van de plant wolfskers. Dat heb ik hem in de vorm van gepotentieerde granules voorgeschreven.

Na een maand kwamen moeder en kind enthousiast en tevreden terug. Het jongetje was rustiger, minder driftig en sliep veel beter. Ook de nachtelijke huilbuien waren verdwenen. Meestal vraag ik hoeveel procent men globaal aan verbetering ziet. Moeder antwoordde zonder nadenken: 90%. Duidelijk dat Belladonna het juiste geneesmiddel was en dat homeopathie werkt.

Lees ook ‘Het Belladonna-kind: hartstochtelijk blij en heftig boos’ van Manon Bruins.

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM

www.janhoes.nl

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.