Homeopathie is een zegen

Het is november en ik slenter over een tapijt van gekleurde bladeren. Ze zijn mooi van kleur, nog niet zo lang geleden schitterden ze hoog aan de takken in het lage zonlicht. De geur van vergankelijkheid die zo kenmerkend is voor dit jaargetijde beroert mijn trilharen. Ik snuif nog wat dieper: mos, bladeren, paddenstoelen en halfvergane kastanjes.

Ik sla een bospad in en laat mijn gedachten de vrije loop. De bladeren op de grond, vormen een dikke verende laag. Tal van insecten en ander levende wezens schuilen hieronder tijdens de koude maanden. De bladeren dienen nog een ander doel, ze beschermen en voeden de bodem.

De bomen staan er steeds kaler bij, balancerend tussen lucht en aarde. Ze lijken meer in zichzelf gekeerd. Hun focus is niet langer de lucht, het licht en de ether. Hun aandacht verlegt zich meer en meer naar de wortels, de grond en naar alle verbindingen die zich in het onderaardse vormen.

Eenzelfde soort proces voel ik ieder najaar in mezelf. De herfst is een tijd om te vertragen en naar binnen te keren, om me te verbinden met mijn persoonlijke onderaardse. De natuur helpt me erbij om steeds dieper te zakken. De nachten worden langer, het licht neemt af, net als mijn energie. Ik heb minder zin om te doen. Liever wil ik zijn.

De herfst is mijn jaargetijde. Ik ben erin geboren, en heb het altijd een prachtig seizoen gevonden, hoewel niet het makkelijkste. In de herfst nestel ik me op de bank, bladerend in een vergeten boek, dat ik ergens achter in de kast gevonden hebt.
Het is een tijd voor poëzie, voor woorden die een diepere laag in zich dragen. Zo stuitte ik de afgelopen week op Homeopathy is everywhere van Anne Vervarcke, een boekje met een prachtige herfstkleurige omslag. Ik las de volgende woorden:

Homeopathy is a blessing

for the homeopath as well
because homeopathy respects individuality
it frees from prejudice

It honours differences
accepts without judgement
and allows healing to unfold

Zo eenvoudig kan het zijn. Wanneer we ons werkelijk met de essentie van homeopathie verbinden, kunnen we haar principes op alles in het leven toepassen. Homeopathie als medicijn voor de wereld. Wanneer we onze verschillen omarmen, individualiteit waarderen, en elkaar en onszelf accepteren zonder oordeel, ontstaat er een ruimte waarin heling kan plaatsvinden.
Hoopvolle flarden, die zomaar opborrelen op een herfstige namiddag. Homeopathie is een zegen, ook voor een homeopaat als ik.

Lilian Peters

Klassiek homeopaat en redacteur van HM

Lilianpetershomeopathie.nl

Meer blogs van Lilian Peters

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.