Homeopathie en een paard met koliek
Blog

Homeopathie en een paard met koliek
Regelmatig hoor of lees ik nog de misvatting dat het wel even kan duren voordat een homeopathisch middel gaat werken. Dit komt mede door de complexmiddelen in de winkels waarop staat dat je zoveel druppels meerdere keren per dag moet innemen voor langere tijd. Terwijl we in de klassieke homeopathie uitgaan van een enkelvoudig middel dat je vaak maar 1 dag inneemt en dan afwacht wat er gaat gebeuren. Als een middel te vaak gegeven wordt kan het averechts gaan werken. Zeker als het middel niet passend is bij de patiënt.
In acute gevallen is het natuurlijk wel handig en noodzakelijk dat een middel snel gaat werken.
Begin deze maand kreeg ik een telefoontje van een klant van mij. Haar paard, een grote KWPN’er, had ernstige koliek. De veearts was al gebeld maar dat kon nog wel even duren voordat die er zou zijn. Koliek kan bij paarden heel ernstig zijn met niet zelden een fatale afloop.
Omdat ik wist dat deze klant een doosje met homeopathische EHBO-middelen in huis had konden we direct aan de slag. Ik vroeg haar te omschrijven wat ze precies zag bij haar paard. Hij was aan het flemen (bovenlip optillen) wat een uiting van pijn kan zijn. Hij schudt erg met zijn hoofd, trapt naar zijn buik. Hij laat zich vallen en ademt heel snel en zwaar. Ook is er een versnelde pols te voelen. Hij heeft nog niet gemest. Er is loze aandrang.
Ik adviseer haar het EHBO doosje te gaan halen. Maar ze wilt haar paard niet alleen laten wat begrijpelijk is. Hij wil steeds weer gaan liggen. Gelukkig staat het dier aan huis en op mijn aandringen vraagt ze haar vriend het door mij genoemde middel te brengen. Hoe sneller ze het haar paard geeft des te beter de kansen op genezing. We hangen op en ze beloofd me op de hoogte te houden.
Nog geen tien minuten later gaat mijn telefoon opnieuw. Eigenaresse is opgelucht en erg verbaasd hoe snel na ingeven van het homeopathisch middel haar paard uit zichzelf opstaat en weer een normale ademhaling laat zien. Hij trapt niet meer naar zijn buik. Het flemen is over.
Als de dierenarts arriveert is het ergste al voorbij. De veearts adviseert hem die avond en nacht buiten te laten staan op de stenen zodat hij niets kan eten. Maar omdat de paarden altijd samen naar binnen gaan aan het eind van de dag vind de eigenaresse dat geen fijn idee.
Ze geeft aan mij aan dat haar paard weer interesse heeft in hooi en vraagt hoe ik dat zie. Hij heeft inmiddels gemest dus er is geen verstopping. Zelf heb ik een zwartblesschaap gehad dat regelmatig koliek had en was altijd opgelucht als ze na de homeopathie weer aan het hooi begon. Dus zie ik het juist als een goed teken. Ze voert het dier een kleine hoeveelheid hooi. De volgende dag is het paard weer helemaal de oude.
Als je paard regelmatig koliek heeft is het wel aan te raden om i.p.v. steeds met acute middelen te werken het homeopathische constitutiemiddel uit te laten zoeken zodat de koliek niet steeds terugkomt.
Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.