Homeopathie en ademen

Het verband tussen homeopathie en ademen is niet iets wat snel voor de hand ligt, maar is groter dan we denken. Het leven van de mens begint met een inademing en eindigt met een uitademing.

Tussen die momenten heerst de levenskracht en wordt een homeostase gecreëerd, die de gezondheid reguleert. Onze ademhaling is een uitdrukking van onze levenskracht, immers ademen is leven. De levenskracht zorgt voor het herstellend vermogen. Als deze onvoldoende is en we dus niet goed herstellen, kan homeopathie zorgen dat het herstellend vermogen weer op sterkte komt en onze gezondheid weer toeneemt.

We ademen per dag gemiddeld wel 25.000 keer! We ademen vaak oppervlakkig en onregelmatig. Als er sprake is van chronische stress, raakt ademhaling verstoord. We zijn ons vaak niet bewust van stress en soms vergeten we zelfs te ademen! Zoals er tegenwoordig aandacht is voor leefstijl met goede voeding en regelmatig bewegen, zou er ook veel meer aandacht moeten zijn voor een gezonde ademhaling.

Een verstoorde ademhaling leidt tot ziektes. Er treedt zuurstoftekort op in de weefsels, waardoor ontstekingen ontstaan. Een chronisch tekort aan zuurstof in de cellen kan leiden tot kanker. Dit wordt het Warburgeffect genoemd, ontdekt in 1931 door arts en fysioloog Otto Warburg.

Met homeopathie en ademwerk kunnen we de kwaliteit van onze ademhaling verbeteren. Een gezond adempatroon levert stressreductie, ontspanning, vitaler voelen, meer levensenergie (chi), een gezondere bloeddruk.

Door bewust te leren ademen, het best onder begeleiding van een ademcoach of ademgids, kan de ademhaling sterk in kwaliteit verbeteren. Daarbij zijn homeopathische middelen in staat om apneu te verhelpen. Dan is bijvoorbeeld een zuurstofmasker in de nacht niet (meer) nodig. Ook benauwdheid bij astma of hyperventilatie veroorzaakt door angstaanvallen, verbeteren met homeopathie en ademwerk. Beide methoden werken stress-reducerend en de combinatie ervan versnelt het proces naar een goede verbetering.

Een praktijkvoorbeeld: een 70-jarige man die ’s ochtends met opstaan al moe was, bleek apneu te hebben. Uit metingen bleek hij 18% zuurstof te weinig in zijn bloed te hebben. Als therapie werd hem door het ziekenhuis een apneumasker aangeboden. De man voelde zich opgesloten door het masker en kreeg het er benauwd door. Na een periode met homeopathische middelen en advies voor een ademoefening is zijn ademhaling verbeterd. Hij was blij dat hij het masker hierna niet meer nodig had.

Annelies Meester

Klassiek homeopaat

homeopathiemeester.nl

Meer blogs van Annelies Meester