Homeopathie bevalt beter

Ik heb me er weleens over verbijsterd hoe dat gaat: je wordt zwanger (hoera!) en na acht maanden breekt opeens het angstzweet je uit. Je moet ook nog gaan bevallen!?! Dat is mij serieus vier keer overkomen. Geintje van Moeder Natuur, vermoed ik. Veel moeders roepen na de bevalling van hun eerste kindje: nooit meer! Om vervolgens na een paar jaar zich nauwelijks meer herinneren dat er sprake was van een bevalling. Totdat je weer zwanger bent, natuurlijk.

Gelukkig heeft het grote voordelen om homeopaat te zijn: voorbereid bevallen is er één van. Dat willen we de vrouwen in onze praktijken natuurlijk niet onthouden. Ik maak regelmatig bevallingskits klaar. Hierin staat beschreven welke homeopathische middelen voor welk stadium van de bevalling van toepassing is. Meestal neemt de aanstaande moeder haar partner mee naar dit consult, zodat die ook weet wat te geven. Als de vader zijn hoofd er goed bij houdt tijdens de bevalling, kan de vrouw haar bewustzijn in haar lichaam houden en meebewegen met de weeën.

Voor een deel bestaat de bevallingskit uit standaard bevallingsmiddelen en voor een deel is het toegesneden op de constitutie van de moeder. Onmisbaar in de kit is natuurlijk arnica montana, dat na de bevalling helpt bij herstel en de bloeding kan verminderen. Een mooi middel is caulophyllum dat helpt bij de ontsluiting. Middelen als phytolacca, belladonna en pulsatilla zijn snelle krachtpatsers bij beginnende borstontstekingen.

Soms verlopen zwangerschappen anders en is het embryo niet levensvatbaar. Er zijn vrouwen waarbij de bloeding niet spontaan of niet volledig op gang komt en die liever niet gecuretteerd worden. Ook die kloppen aan. Het zijn verdrietige consulten, maar wel dankbaar. Want na het starten met de passende homeopathische middelen komt meestal alsnog de uitdrijving op gang. En herstelt de menstruatiecyclus zich vlot.

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins