Hoe ziet jouw poep er uit?
Blog

Hoe ziet jouw poep er uit?
Als homeopaat stel ik tijdens het consult veel verschillende vragen. Eén van de vragen die vaak schaamrood op de wangen en het nodige gegiechel oplevert is: “En hoe ziet de poep er uit”? Want de poep vertelt ons hoe het er van binnen aan toe gaat. Gele of grijze poep duidt op problemen met de lever. Zwarte poep kan bloed betekenen. Groene poep zien we vaak bij baby’s.
Ook de geur is belangrijk; Veel baby’s hebben zure ontlasting als hun tanden doorkomen. Voor de homeopaat is deze ‘inside information’ heel erg belangrijk in de anamnese, zowel bij volwassenen als bij kinderen.
Het is dan ook altijd grappig om hun reactie te zien. Sommigen zijn er heel open over, anderen proberen heel deftig te doen: “Nou, meestal is het een brei met herkenbare stukjes er in”, “Eeh nou, ja, ehm hoe zal ik dat nu eens netjes zeggen? Jeetje wat een vraag!”, of: “Dit klinkt heel vies hoor, maar het is zo hard dat we het met de hand moeten verwijderen”. Deze laatste klinkt als type 6 (darmontsteking) en 2 (te weinig vocht in de ontlasting) als we de Bristol stool chart raadplegen (zie foto). Beide geven aan dat er duidelijk iets uit balans is.
Ik heb heel veel kinderen en volwassenen geholpen om van allerlei soorten onprettige poep-problemen af te komen, bijvoorbeeld plakkerige klodders, spuitwater of keiharde konijnenkeutels.
In de homeopathie zijn er verschillende middelen die hierbij kunnen helpen. Dus als je al veel geprobeerd hebt en niets helpt, of als je je zorgen maakt of jij of je kindje wel voldoende voedingsstoffen opneemt, denk dan eens aan de homeopathie om je hierbij te helpen.
Want er is niks zo bevredigend als een gezonde ont-lasting!
Vanja Wierenga
Vanja Wierenga is homeopaat en docent, en heeft een praktijk in Groningen. Zij heeft een online training EHBO met homeopathie voor kinderen ontwikkeld, zie www.vanjavitaal.nl