Hoe een haan een ijsvogel werd

In de tuin van het voormalige VSM-gebouw stond al sinds 1981 een windwijzer, die op 12 juni van dat jaar was aangeboden door de heer A. Vrijlandt, arts te Ede ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe pand. Op de indrukwekkende paal met daarbovenop een haan als windwijzer, zat een bordje geschroefd met de tekst:

“De kop van de haan is gevormd uit een reuze korrel, de meest typerende bereidingsvorm van het homoeopathisch geneesmiddel. Deze korrel staat bij elke tegenwind vooraan, niet als een geneesmiddel voor antitherapie, maar meegaand zoals een echt homoeopathisch geneesmiddel betaamt.”

Na bijna 37 jaar is de paal deels verrot, de haan versleten en het bordje bijna onleesbaar geworden. De tekst is er echter niet minder krachtig op geworden en krijgt daarom een mooi plekje in ons bezoekerscentrum.

Sterke mannen (daar hebben we er gelukkig veel van bij Hortus Alkmaar) hebben de paal uit de grond gehaald, het verrotte deel eraf gezaagd en de rest helemaal opgeknapt. Vandaag (27 maart) heeft hij een nieuwe plek gekregen in onze tuin. Ondertussen is er door een vrijwilliger, die erg handig is met het lasapparaat, een nieuwe windwijzer gemaakt in de vorm van ons logo.

Op zondag 22 april, tijdens de opening van ons 7e seizoen als Hortus Alkmaar, wordt de nieuwe windwijzer onthuld. Deze keer zal er dan geen haan op staan, maar een prachtige blauwe ijsvogel. Wat zal hij trots neerkijken op ‘zijn’ kruidentuin. Hopelijk houdt deze windwijzer het ook 37 jaar vol, want dan is er voor onze tuin nog een mooie, lange toekomst weggelegd.

Op 22 april geven we tevens de aftrap van het internationale jaar van de voedselzekerheid, waaraan 14 landen en in Nederland 12 botanische tuinen deelnemen. Onder de naam Plant & Eter organiseren alle deelnemende tuinen dit jaar tal van activiteiten, waaronder themadagen, rondleidingen, workshops, lezingen, exposities en een kinderactiviteiten. Hortus Alkmaar start het seizoen met een themadag over eetbare planten.  Op deze dag presenteert Evelien Rozema haar boek ‘Groene Revolutie – Van vezels tot vanille’, dat ze speciaal voor dit project geschreven heeft. Het complete programma van de themadag is te vinden op www.hortusalkmaar.nl.

Ingrid Kruissen, communicatie & pr Hortus Alkmaar

www.hortusalkmaar.nl