Spring naar content

Het tijdperk van de Luis

Blog

Door Lilian Peters, 2018-10-02 01:27

Het tijdperk van de Luis

Mijn dochter was vijf toen zij voor het eerst luizen kreeg. Niet dat we er in ons gezin allemaal last van hadden. Hoewel er vijf kinderen om elkaar heen buitelden, was alleen mijn jongste steevast de klos. Bedroefd kwam ze thuis wanneer de luizenmoeder weer kruipende beestjes in haar haar had ontdekt.

Van mij als moeder werd verwacht dat ik onmiddellijk met een verdelgingsmiddel aan de slag ging. Afgezien van het probleem van resistente luizen, weigerde ik mijn dochter met een giftig goedje te behandelen. Gezien de talloze keren, die na die eerste luizenbesmetting nog zouden volgen, was dat maar goed ook.

Gewapend met een fles conditioner en een luizenkam, nestelden we ons gezellig in de badkamer, waar ik anderhalf uur met nauwgezette precisie aan het kammen sloeg. Ik geef toe dat ik in die tijd wel eens diep heb gezucht. Eva’s haren waren namelijk prachtig: héél lang en héél dik. Hoewel het steil leek, zat er in sommige delen een soort Afrikaanse zigzag kroes.

Had ik alles doorgekamd, dan waste ik het haar met shampoo aangevuld met een paar druppels Tea Tree olie. Een week later herhaalden we het hele ritueel. Eva las tijdens het kammen vaak voor uit Harry Potter. We hebben behoorlijk wat delen op die manier gelezen. Keer op keer kwamen de luizen terug. Onze badkamersessies duurden voort tot in het tweede jaar van de middelbare school.

Het frequente bezoek van de luizen hield me bezig. Waarom bij haar, wat was er aan de hand? Luizen zijn parasieten en die staan bekend om hun grensoverschrijdende gedrag. Maar niet iedereen krijgt luis. De één kan z’n grenzen beter bewaken dan de ander. Blijkbaar was er een onderliggend probleem waardoor ze telkens opdoken. Eva’s grote sensitiviteit en vaak aanwezige, overweldigende gevoel van heimwee maakten dat ik me daar iets bij voor kon stellen.

Samen met een collega heb ik verschillende homeopathische geneesmiddelen de revue laten passeren. We kwamen uit op een middel dat haar paste. En wat je bij goed gekozen homeopathische middelen wel vaker ziet, gebeurde: ongemerkt, terloops en bijna als vanzelf. Het tijdperk van de Luis was ten einde.

Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM

https://www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.