Spring naar content

RS-virus in de homeopathie praktijk

Blog

Door Manon Bruins, 2021-08-31 02:29

RS-virus in de homeopathie praktijk

Het RS-virus komt ieder jaar wel even langs in de homeopathie praktijk. Hoestende kindjes met rochelende ademhaling, flink snot, koorts, die niet vlot opknappen. Zere oortjes en benauwdheid kunnen er ook bij horen. Meestal zien we dit beeld in de wintermaanden. Afgelopen winter was het er nauwelijks, maar vanaf mei dit jaar begonnen de eerste gevallen. De piek met zieke kindjes was in juli dit jaar.

Corona

Volgens het RIVM is dit verklaarbaar omdat we in de wintermaanden veel thuis werkten vanwege de Corona maatregelen. Weinig bezoek van opa’s en oma’s, weinig vrienden over de vloer, kinderen veelal thuis van de opvang. De Covid-19 maatregelen hebben blijkbaar ook geholpen bij het voorkomen van verspreiding van het RS-virus. Toen in mei de versoepelingen weer ingingen kwam het RS-virus in volle hevigheid weer terug. Virussen gaan rond, en het nieuwbakken immuunsysteem van de kleintjes is dan aan de beurt.

Spongia tosta

Bij de eerste kindjes die ik in juni zag met klachten van het RS-virus had ik niet door wat er speelde. De gebruikelijke acute verkoudheidsmiddelen deden te weinig. Gelukkig berichtte het RIVM al vlot in de kranten over de golf van RS-virussen die rondgingen. Toen was het beeld duidelijker: Spongia tosta. Spongia tosta past bij acute verkoudheden die op de longen slaan, met een pseudokroep-achtig beeld. Vanaf dat moment kregen alle kinderen van 3 maanden tot vier jaar, die met dergelijke klachten in de praktijk kwamen, Spongia voorgeschreven. Met als resultaat dat de klachten met twee dagen aanzienlijk verminderd waren en de kinderen vlot herstelden.

Wat is het RS-virus

Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RS-virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Bron: https://www.rivm.nl/rs-virus en https://www.rivm.nl/rs-virus/stand-van-zaken-rs-virus

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.