Het past als een handschoen

Neem eens een tuin in gedachten, een kleurrijke en bloeiende tuin met veel kruiden, een vijver, een kas, een sloot… het klinkt mooi en tegelijk misschien een beetje gewoon. Mooie tuinen zijn er immers zoveel. En toch heeft deze tuin, Hortus Alkmaar, iets heel bijzonders. Deelnemers aan de cursus Geneeskrachtige Kruiden voelen het grappig genoeg vaak aan. ‘De energie is fijn hier’, zeggen ze dan. Of ‘wat is het hier vredig’. Dan leg ik ze uit dat er sinds het begin van de tuin op deze plek, toen nog VSM-tuin, met hart en ziel gewerkt is. Denk alleen al aan de aanleg van de bomensingel, die in het prille begin geplant is om het gewas te beschermen tegen de hier overheersende westenwind. Vanaf de start is hier liefde en aandacht ingestoken en dat voel je.

De wortels van de Hortus zijn vanwege VSM geankerd in de homeopathie en vandaag de dag vormen geneeskrachtige kruiden nog steeds de specialiteit van de tuin. Als je dan workshops en cursussen geeft over geneeskrachtige kruiden is de tuin daarbij onontbeerlijk. Iedere les gaan we lekker naar buiten tijdens het praktijkgedeelte. Soms gewapend met een schep of mand. Dan oogsten we bijvoorbeeld smeerwortel vanwege zijn heilzame wortel die blessures zo snel geneest of rapen eikels om eikeltjeskoffie van te zetten. De cursisten plukten bladeren van de Ginkgo biloba om een tinctuur te maken tegen ouderdomskwalen als vergeetachtigheid en oorsuizen. In de zomer plukten we de lintbloemen van de goudsbloem voor een wondhelende calendulazalf.

Ook als we niets oogsten, gaan we toch de tuin in, dan bezoeken we de planten die in de les behandeld worden. Zo maken mijn cursisten en ik veel en dankbaar gebruik van de Hortus. Ik pas mijn lessen aan op het seizoen en wat er dan groeit: in het voorjaar komen de mineraalrijke en opbouwende voorjaarskruiden aan bod, in de herfst juist verwarmende en weerstandsverhogende najaarskruiden.

Naast het lesgeven ben ik ook gewoon klant bij de Hortus. Ik bestel en oogst zelf kruiden voor veel kruidenpreparaten, zoals kruidenolie, tinctuur, verzorgingsproducten en diverse soorten zalf, waaronder madeliefjeszalf en viooltjeszalf. Voor mij is de tuin dus om meerdere redenen van belang. Als ondernemer, als klant én als fan. Nu de Hortus bedreigd wordt in haar bestaan is het uiteraard ook mijn wens dat de tuin behouden blijft. Niet alleen vanwege de tuin zelf of de planten, maar omdat het gewoon past als een handschoen, de energie, de mensen, de passie en de vruchtbare aarde die dit alles draagt.

 

Marieke Kraakman,

Madelief Kruiden