Het nieuwe normaal

Ik ben regelmatig in het buitenland, ook buiten Europa. Momenteel zit ik in Australië. Ik raak altijd enthousiast als ik daar dan weer in winkels allemaal homeopathische zelfzorgmiddelen zie liggen. Ik wil dan even kijken of het net zo is als in Nederland. En dan word ik weer zo blij als ik daar dan lees waar Arnica voor dient, wat Belladonna voor koortsverlagende eigenschappen heeft, of hoe Drosera voor de hoest ingezet kan worden. Allemaal gestoeld op honderden, jaren gebruikerservaring; op vele duizenden n=1.

In 2010 regelde minister Schippers dat er op homeopathische zelfzorgmiddelen geen gezondheidsclaims meer mochten staan die niet wetenschappelijk bewezen waren.

Vreemd eigenlijk, want voor zeker 30% van de reguliere geneesmiddelen kan men niet wetenschappelijk verklaren waarom ze werken. Neem bijvoorbeeld paracetamol.

Maar daar hoor je niemand over…..

Vele collega’s hebben door de jaren heen hoge boetes gekregen omdat ze in de ogen van de minister van gezondheid iets verkeerds op hun website hadden geschreven.

De bedoeling van de hele actie was natuurlijk dat de farmaceutische industrie het gebruik van complementaire geneesmiddelen wilde ontmoedigen. Het is hun al jaren een doorn in het oog dat complementaire geneeswijzen een van de snelst groeiende takken van de economie is. Daarom is met het aftreden van minister Schippers de regel ook niet teruggedraaid.

Ondertussen zijn er apps in winkels, en is drogisterij-personeel getraind in de toepassingen van homeopathische zelfzorgmiddelen en Schüsslerzouten. De Vereniging Homeopathie heeft hele mooie gratis homeopathiewijzers gemaakt waarin de toepassing en werking van de zelfzorgmiddelen beschreven staan, en gelukkig heeft het internet de noodzaak van beschrijvingen op verpakkingen ingehaald.

Toch kan ik er maar niet aan wennen, aan dat nieuwe normaal. En dat komt vooral boven als ik weer eens in het buitenland ben en mij realiseer dat het niet normaal is om mensen hun keuzevrijheid op deze manier te beperken.

 

Vanja is homeopaat r-hom(r) en docent en heeft een eigen praktijk in Groningen www.cvkh.nl

Ze heeft een online training Eerste hulp met homeopathie voor kinderenontwikkeld. Kijk op www.vanjavitaal.nl voor meer informatie.

Vanja Wierenga

Vanja Wierenga is homeopaat en docent, en heeft een praktijk in Groningen www.cvkh.nl 

Zij heeft een online training EHBO met homeopathie voor kinderen ontwikkeld, zie www.vanjavitaal.nl

Meer blogs van Vanja Wierenga