Spring naar content

Het koeienverhaal

Blog

Door Vincent Engel, 2018-12-11 12:20

Het koeienverhaal

Al enige tijd ben ik bezig met een grote tuinverbouwing. Bijna alles gaat op de schop. Achter in de tuin staat een oude kas die zijn beste jaren heeft gehad. Begin volgend jaar ga ik een nieuwe kas neerzetten op een andere plek en dan zitten we met het oude stalen frame. Wat te doen met dit gevaarte van 9 bij 5 meter? Zal de oude kas kunnen volstaan als koeienstal? Waarom niet!

Na het lezen lijkt het misschien alsof wij over één nacht ijs gaan maar zo is het niet. Als je hobbymatig een aantal koeien aanschaft dan zul je daar goed over moeten nadenken. De ruimte hebben wij, er is genoeg gras maar goed voer tijdens de wintermaanden is een zorg die erbij komt. Daarnaast zullen mijn zus als kruidengeneeskundige en ik als homeopaat er alles aan moeten doen om de koeien ziektevrij te houden want wij willen niet gaan enten tegen virusinfecties en ook antibiotica komt ons erf niet op, maar kan dat wel?

We zijn nu in een vergevorderd stadium als het gaat om het koeienverhaal. Waarschijnlijk is mei de maand dat we de koeien verwelkomen in de ‘nieuwe’ stal achter in de tuin. Hoe wij het gaan doen is simpel te verklaren: wij laten de natuur zijn werk doen. Een deel van het biologische voer wordt zelf geteeld in onze groentetuin en voor de rest moet de grond in evenwicht zijn. Daardoor blijft een koe ook in balans – want je bent wat je eet!

De organische stof, structuur en bodemleven moet in evenwicht zijn, dat wordt onze bedrijfsvoering. Het draait dan in onze tuin om de natuurlijke kringloop. Er komen kruiden te staan om de maag en darmen van de koeien te stimuleren zoals paardenbloem, wat nodig is als een kalf iets niet kan verwerken of om te ontgiften en vlinderbloemige planten om stikstof uit de lucht te halen, waardoor gras en andere kruiden beter en dieper kunnen groeien. Maar de grote vraag blijft natuurlijk: eten wij volgend jaar met kerst onze eigen biefstuk?

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.