Spring naar content

Het heerst

Blog

Door Monique du Pau, 2023-08-29 02:25

Het heerst

De vrouw die me belt met kinkhoest, vertelt me dat het heerst. Er zijn al meer kinderen en ook grote mensen in haar omgeving die er last van hebben. Kinkhoest kan voor kinderen jonger dan een jaar gevaarlijk zijn. Voor iedereen die ouder is, is het vooral een langdurige en vervelende kwestie.  

Zij heeft overdag geen klachten maar zodra ze op bed gaat liggen begint het. De hoest houdt haar uit haar slaap en het gaat alleen beter als ze gaat zitten of even naar buiten loopt. Maar zodra ze ligt begint het weer. Die bijzonderheden gebruik ik om een homeopathisch middel te vinden wat dit letterlijk heeft staan in de beschrijving.  

Ik denk nog eens na over haar woorden. Het heerst: er zijn meer mensen die er last van hebben, het komt veel voor. Maar heersen betekent ook: de baas zijn, de macht hebben. Zo kun je het ook zien. Een ziekte houdt ons in zijn greep. Mensen hebben er last van en zijn er soms ook bang voor. Er wordt een naam aan gegeven die voor homeopaten weliswaar iets duidt, maar voor het passende middel minder van belang is. Zolang het verhaal van degene die er last van heeft, maar overeenkomt met het verhaal van het middel.  

Zo mijmer ik nog wat na. Ondertussen meldt de volgende zich met kinkhoest, maar nu met een heel ander verhaal. Vooral ’s avonds en bij vochtig weer steekt de hoest de kop op. Een heel ander middel, denk ik. Tijd om weer aan de slag te gaan.  

 

Monique du Pau is redacteur van HM en klassiek homeopaat 

Klassiek homeopaat voor mens en dier 

Hoesten   Kinkhoest  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.