Het groene goud

Vooral als planten bloeien kijk je je ogen uit. Naast het zien zijn er nog een aantal zintuigen, die gebruikt kunnen worden. Tijdens rondleidingen met jong en oud probeer ik daar zo goed mogelijk aandacht aan te geven.

Een voorbeeld: in de tuin groeit op diverse plekken Stinkende gouwe. De inkopper is natuurlijk dat stinkende! Dus laat ik de mensen ruiken. Ik ga niet zeggen dat de gouwe stinkt, die ervaring laat ik aan ieder individu over.

Komen we bij het ‘gouwe’. Dat betekent eigenlijk goud. Je kunt dat verbinden met de goudgele bloemkleur. Nu ken ik geen alchemisten in mijn omgeving, want het verhaal gaat dat de alchemisten geprobeerd hebben goud te maken van het sap in de stengel. Het schijnt trouwens niet gelukt te zijn!

Wat wel lukt is een stengeltje plukken en met dat bloemstengeltje op de rug van je hand te tippen. Er komt dan een oranje puntje op de rug van de hand. Het blijft een paar dagen zichtbaar wat je gedaan hebt.
Het kan evenwel ook zijn goede kanten hebben. Dan tip je elke dag wat sap uit de stengel op je wratten en houdt dat een dag of veertien vol. Mogelijk verdwijnen de wratten dan.

Ik vertel dat verhaal steeds aan de toehoorders en wat is nu het geval? Op diverse ledematen krijg ik wratten te zien. Mogelijk zaten ze er al, maar door de Stinkende gouwe vallen ze nu des te meer op. Wat nu?

Ik ben maar één dag in de week vrijwillig tuinman in de hortus. Moet ik dan toch maar alle dagen de tuin in om de proef op de som te nemen en de wratten voorzien van dat gouden sap uit de Stinkende gouwe?
En stel je eens voor dat het lukt. Dan eet ik zo’n plant op.
Hoewel, dat is niet zo’n goed idee, omdat mijn maag dan mogelijk gaat protesteren. De plant is namelijk behoorlijk giftig!

Ger Augustus, rondleider en tuinman bij Hortus Alkmaar

www.hortusalkmaar.nl