Hart

We zijn kwetsbaar. In ons hart, in ons lichaam. Ik heb lang kunnen geloven dat we heel sterk waren. Dat gezondheid en geluk zaken waren waar je voor het overgrote deel zelf zeggenschap over had. Door gezond te leven, hard te werken, ergens voor te gaan. Natuurlijk helpt dat, maar er zijn geen garanties dat geluk en gezondheid vanzelfsprekend onderdeel van je leven zijn. Dat ik dat zo lang heb kunnen geloven komt doordat mijn jeugd beschermd en gezellig was, met weinig heftige gebeurtenissen.

Inmiddels weet ik beter. Mijn patiënten brengen levenswijsheid mee naar mijn praktijk. Ook in mijn naaste omgeving zie ik hoe fragiel de balans eigenlijk is. Tussen je leven leven – om de volgende dag te zien dat je op de rand van een afgrond staat. Omdat mensen in je omgeving ernstig ziek worden, worstelen met levensvragen, ongelukkig zijn of jong overlijden. Omdat je eigen lichaam je in de steek laat. Het doet wat met ons hart, merk ik. Het lijden van mensen om ons heen.

In mijn praktijk zie ik grofweg twee manieren van hierop reageren. Mensen die hun hart kunnen openhouden, ondanks dat het pijn doet. Om zo verbinding te blijven maken met de mensen om hen heen die ziek zijn, die verdriet hebben, die worstelen met het leven. Dat vraagt moed en veel liefde want pijn van anderen is zo confronterend voor ons zelf.

Een andere groep mensen ervaart dat het te pijnlijk is. En die sluiten hun hart uit zelfbehoud. Ze trekken zich terug uit het leven in al zijn aspecten en kiezen voor een schuilplek. Deze mensen worden helaas ook vaak ziek. We staan in verbinding met de wereld om ons heen, of we nu willen of niet. Het afsluiten van verbinding, maakt ziek. Een homeopathisch middel kan helpen om, door de pijn heen, je hart weer te openen voor mensen om je heen. En je weer te verbinden en weer te voelen. Omdat, hoe pijnlijk soms ook, dit ons tot mens maakt en maakt dat we leven.

Ik wens u hele fijne feestdagen.

 

Manon Bruins is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

 

 

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins