Spring naar content

Goudsbloemen

Blog

Door Lilian Peters, 2022-08-02 03:54

Goudsbloemen

Begin dit jaar kreeg ik een moestuin. Na een jaar op de wachtlijst, was ik een van de gelukkigen die een stukje grond mocht uitkiezen. Mijn voornemen was om naast groenten, ook vooral bloemen te laten groeien in mijn tuin. En één van die bloemen, wist ik, zou de goudsbloem zijn.

Ik ben dol op goudsbloemen. Ze zijn niet alleen mooi en vrolijk, maar ook zeer geneeskrachtig. De goudsbloem, die het zo goed doet in op de Hollandse bodem, kennen we in de homeopathie onder de naam Calendula. Je kunt de bloemen gebruiken om er olie of tinctuur van te maken. Er gaat niets boven Hypercaltinctuur (een combinatie van Hypericum en Calendula) voor het behandelen van grote en kleine wonden. Calendula is bekend om zijn positieve effecten op de huid en zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Ook als het gaat om het verzorgen van littekens, gooit Calendula hoge ogen.

Inmiddels is het juli en mijn tuin staat vol goudsbloemen. Naast de bloemen die ik zelf gezaaid en uitgeplant heb, zijn er kriskras goudsbloemen opgekomen. Een combinatie van de erfenis van de vorige tuinbezitter en de wijsheid van Moeder Aarde. Zodra de stevige, fluweelachtige bladeren ergens boven de aarde uitpiepen, zorg ik ervoor dat ze niet per ongeluk onder de schoffel terechtkomen. En het resultaat mag er zijn. Het is een groot oranje feest in mijn tuin en de insecten zijn er dol op.

Een aantal jaren geleden was ik in Oeganda voor Homeopaten zonder Grenzen. In Oeganda groeit alles, en ook de goudsbloem doet het daar geweldig. Ons werk bestond uit het opleiden van vrouwen in de basisbeginselen van de homeopathie. Op een van onze reizen namen we Calendulazaad mee. Een jaar later leerden we ze hoe ze hun eigen goudsbloemen konden gebruiken voor het maken van tinctuur. Sindsdien droom ik van het maken van mijn eigen Calendulatinctuur, maar tot dit jaar ontbrak het me aan genoeg verse bloemen.

Het is nu tijd om te oogsten en dat gaat me wel een beetje aan het hart. Voor medicinaal gebruik neem je namelijk de pas geopende bloemen. Een kleine troost is dat na het oogsten waarschijnlijk ergens in mijn tuin weer nieuwe bloemen verschijnen. Goudsbloem bloeit de hele zomer, en in een zacht klimaat kan dat zelfs doorgaan tot december.

 

Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM.

Lilianpetershomeopathie.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.