Goede voornemens

Voor velen is het een vast ritueel: het maken van goede voornemens bij de aanvang van een nieuw kalenderjaar. Stoppen met roken, minderen met alcohol, gezonder eten en meer sporten komen vaak voor op de lijstjes. In de praktijk blijkt er meestal meer voor nodig om de gemaakte voornemens ook daadwerkelijk om te zetten in verandering van gedrag.

Vaak zijn mensen geneigd tot uitstel. Denk bijvoorbeeld aan die obese heer van rond de 50 die pas na zijn hartaanval besluit te stoppen met roken.

Of de vrouw met fors overgewicht en pijnlijk versleten kniegewrichten, die tijdens haar orthopedische behandeling in het ziekenhuis alvast informatie inwint over een maagverkleining waarmee ze wat kilo’s hoopt kwijt te kunnen raken.

Voornemens lijken de meeste kans van slagen te hebben wanneer ze voortkomen uit een positieve intentie. Verder is het van belang dat ze onderdeel gaan uitmaken van de vaste dagelijkse routine.

In het boek ‘Reboot je gezondheid’ geeft auteur Joël Goudsmit concrete tips voor gezonde leefgewoonten en de manier waarop deze in het dagelijkse leven kunnen worden geïntegreerd.

Uiterlijke verzorging

Of het nu gaat om uiterlijke verzorging zoals het gebruik van materialen van natuurlijke herkomst: draag kleding van plantaardig materiaal, was je kleding en bedlinnen met een natuurlijk wasmiddel.

Leefomgeving

Beperk de blootstelling aan gifstoffen, zorg voor voldoende planten in je huis voor zuivere lucht, gebruik kaarsen van bijenwas, koolzaad of soja.

Voeding

Neem voldoende de tijd om te eten, gebruik vers, gevarieerd en onbewerkt voedsel, biologisch/biodynamisch en bij voorkeur uit eigen moestuin.

Goudsmit gaat ervan uit dat mensen gewoontedieren zijn. Door met een kritische blik dagelijkse rituelen tegen het licht te houden en bewust te kiezen voor een gezonde leefstijl ontstaat inzicht en ruimte om hier op een zinvolle manier mee aan de slag te gaan.

Voor de meeste mensen zijn er gelukkig volop mogelijkheden tot het aanpassen van hun leefgewoonten. Laten we er vooral gebruik van blijven maken.

Ik wens je een gezond 2022!

Peter Goosensen is klassiek homeopaat in Alkmaar en redacteur van HM.

www.homeopaatalkmaar.com