Godin

Brein als pap

Een jonge moeder met een baby van 9 maanden verzucht in mijn praktijk: ‘ik kom intellectueel nergens meer aan toe. Het is niet zo dat mijn kind me continu bezighoudt, maar mijn brein werkt niet meer. Ik kan me gewoon niet focussen. Iets simpels als een artikel schrijven, of een memo typen; het lijkt wel of ik door de modder loop te zwoegen. Is er iets mis met mij? Krijg ik mijn scherpte wel weer terug?’

Herkenbaar voor veel moeders, mijzelf niet uitgezonderd. Ik was gewend om grote hoeveelheid teksten probleemloos te onthouden. Er kwam veel werk uit mijn handen, totdat mijn eerste kind geboren werd. Daarna was mijn brein als pap. Het kwam deels goed, gelukkig.

Van Artemis naar Demeter

Wat me geholpen heeft om te begrijpen wat er gebeurde was het boek van Jean Shinoda Bolen: Godinnen in elke vrouw. Als je het nog niet gelezen hebt: doen! Aan de hand van archetypes van godinnen op de berg Olympus beschrijft ze karakterstructuren van vrouwen. Tijdens het lezen van dit boek kun je zelf makkelijk vinden welke godin in jou actief is, en welke je meer zou kunnen activeren. Het doel hiervan is je te ontplooien tot een uitgebalanceerde vrouw. Voor veel vrouwen is het moederschap een transformatie van de godin Artemis (sportieve, onafhankelijke vrouw), of godin Athena (intellectuele studiebol) naar die van godin Demeter (moeder).

Kamerlamp

Als je de focus van deze godinnen zou vergelijken met een lamp, dan zijn Athena en Artemis spotlichten: een scherpe blik op een beperkt gebied. Demeter is meer een kamerlamp; breed diffuus licht. Voor moeders is het handig om ‘kamerlamp focus’ te hebben; ze houden meer in de gaten (slaapt mijn kind nog, is er wat een de hand, is ze niet te stil?) en kunnen hun focus over een groter gebied verdelen. Bij de overgang van kinderloze godin naar moedergodin, ruilen veel vrouwen ongemerkt hun spotlicht om voor een kamerlamp.

Ik spreek de moeder tijdens een vervolgconsult weer. Ze zegt: ‘de homeopathische middelen hebben geholpen bij het ontzwangeren. Ik zweet niet meer ’s nachts en mijn humeur is veel beter en stabieler. Wat je vertelde over de godinnen hielp ook. Net alsof ik ineens weer van lamp kon veranderen. Ik kan nu weer kiezen. Als ik aan het werk ben, verbind ik me in mijn hoofd even met Athena. Mijn focus wordt meteen scherper. Zo fijn!’.

 

Manon Bruins is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

 

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.