Gezocht: detectives met een groot hart

Ik heb het mooiste beroep van de wereld. Echt. Het leven in al zijn hoogte- en dieptepunten komt langs aan mijn bureau. In een gemiddelde week zie ik jonge en oude mensen met klachten als: krentenbaard, eczeem, griep, burn-out, zwangerschap, miskraam, rouw, schimmelinfectie, oorontsteking, blaasontsteking, bronchitis, darmkrampen, dwangmatigheid en menstruatieklachten. Dat maakt mijn werk afwisselend, zinvol, hands-on en hartverwarmend.

En toch loopt het aantal studenten dat zich aanmeldt als eerstejaars voor de opleidingen homeopathie terug. Hoe komt dat? Hoewel het aantal mensen dat gebruik maakt van homeopathische middelen nog steeds groeit in Europa, ligt het beroep van homeopaat onder vuur. Sceptici schreeuwen hard en hebben makkelijk roepen. Hoe kunnen die oneindige verdunningen nu werken? Ik denk dat het antwoord hierop te vinden is in de kwantummechanica. Maar goed, zo ver zijn we nog niet helemaal.

Van huis uit ben ik pragmatisch ingesteld. In de jaren dat ik werk als homeopaat heb ik ontdekt dat ik niet precies kan uitleggen hoe homeopathie werkt, wel dát het werkt. Je bouwt niet in 15 jaar een bloeiende praktijk op zonder dat je behandeling meestal effectief is. Homeopaten zijn er in alle soorten en maten, maar wat ze delen met elkaar is een groot hart en nieuwsgierigheid. Wie zit er aan mijn bureau? Wat speelt er, en wat maakt dat het lichaam niet zelf verder komt? Wat aan dit verhaal is opvallend? Met deze gegevens gaan we aan de slag en zoeken een middel dat past bij het verzamelde symptoombeeld van de patiënt. Een middel dat het lichaam aanzet tot zelfgenezing en dat werkelijk een helende werking kan hebben.

Ben je geïnteresseerd in de mensen om je heen en wil je verschil maken in hun welzijn? Benieuwd naar het leven in al zijn facetten? Kijk rond op een open dag van een opleiding homeopathie. Welkom collega!

Meer lezen over welke opleidingen er zijn: https://vereniginghomeopathie.nl/opleidingen

 

Manon Bruins is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins