Fight, flight, freeze

flight, fright, freeze, homeopathieSoms, als mijn homeopathische fantasie een beetje op hol slaat, bedenk ik hoe we de wereld mooier kunnen maken. Door een sproeivliegtuigje te charteren en een rondje te maken boven Oekraïne bijvoorbeeld. In dit slepende conflict kunnen de mensen wel wat ondersteuning gebruiken. Het mooiste is om iedereen zijn eigen middel te geven. Homeopathie is tenslotte maatwerk. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. 

Maar als je al zo’n lange tijd leeft onder een dreiging dan komt je reactie vaak neer op fight, flight of freeze. Fight als je in een hoek wordt gedreven en moet vechten. Flight als je er nog vandoor kunt en na het luchtalarm snel een metro kunt bereiken om te schuilen. En freeze als je geen kant meer op kunt en verlamt. Die reacties zijn zeer nuttig want ze kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Maar als dit te vaak en te lang gebeurt dan gaan lichaam en geest hieronder lijden.  Wat zouden we aan homeopathie boven het land kunnen verspreiden om het leven iets makkelijker te maken? Om de gevolgen van die vreselijke oorlog te verzachten? 

Aconitum staat op één. Dat is een homeopathisch middel wat bekend staat om zijn werking na grote schrik. Je blijft hangen in een situatie en bent steeds gespannen en in de vluchtstand. Want je weet maar nooit wanneer de volgende bom valt. Wat zou het mooi zijn om mensen daarmee weer rustig te laten slapen en zo alert te laten zijn als nodig is, maar niet steeds op de toppen van hun zenuwen.  

Of Opium dan. Een homeopathisch middel wat is gemaakt van de zaden van een papaverbol. Dit adviseren we als je bent verlamd door schrik. Er komt niets meer uit je handen. Je kunt alleen maar afwachten en je verslagen voelen. Dat kan ook doorwerken in je lichaam, zodat je verstopt raakt en last krijgt van obstipatie. Alles ligt stil.  

Stramonium zou mooi passen bij de fight reactie. Het motto van dit middel: aanval is de beste verdediging. Blind van razernij het gevecht aangaan. Daar passen ook verstoorde nachten bij omdat je steeds wakker schrikt uit nachtmerries.  

Helaas blijft het sproeivliegtuig een fantasie. Een onuitvoerbaar plan. Want wie gaat er nu vliegen boven bezet gebied? En hoe onethisch is het om homeopathie te verspreiden zonder dat mensen weten wat er gebeurt? Op kleinere schaal kan ik gelukkig, samen met andere homeopaten, wel iets betekenen. Een tijdje geleden heeft Homeopaten zonder Grenzen het mooie initiatief genomen om kosteloos hulp te bieden aan vluchtelingen. Niet alleen uit Oekraïne maar uit elk land waar mensen hebben moeten vluchten. Daar hebben veel homeopaten zich voor aangemeld. Het is een druppel op de gloeiende plaat maar zolang de situatie voortduurt doen we tenminste iets.

Op de website van HZG vind je meer informatie. En ken je of ben je een vluchteling die wel wat homeopathische ondersteuning kan gebruiken? Neem gerust contact op. 

 

Monique du Pau

Redacteur van HM en klassiek homeopaat

Klassiek homeopaat voor mens en dier

Meer blogs van Monique du Pau