Fake nieuws

Tijdens het schrijven van een artikel over emoties voor Homeopathie Magazine (HM) schiet mij een voorval te binnen over de kinderen van mijn zusje. Het gaat over mijn nichtje, een emotioneel wrak zou je kunnen zeggen, terwijl ze nog maar drie jaar is. Ze was tijdens het spelen steeds aan het piepen en jammeren omdat zij graag een poppetje wilde waar haar oudere broer mee speelde.

‘Waarom huil je nou zo?’ vroeg oma.

‘Ik wil dat poppetje!’

‘Daar hoef je toch niet om te huilen. Als je huilt dan vind je broer dat juist leuk. Als je gewoon verder gaat met spelen dan kun je straks, als je broer er klaar mee is, het poppetje pakken.’

Natuurlijk vond haar broer de aandacht leuk en zag het als een spelletje. Nu haar zusje opeens normaal gedrag vertoonde was de lol eraf. En ja hoor, even later stond het poppetje voor het grijpen.

Later die middag gaf mijn nichtje haar een innige knuffel: ‘ik vind je zo lief oma’.

Dit was een waardevol moment voor mijn nichtje omdat oma met een oplossing kwam voor haar emoties. Sterkte en krachtige mensen dragen hun emoties in zich. Door samenwerking van verstand en emotie verwerken zijn deze van binnen. Natuurlijk huilen zij, ook in gezelschap maar eerder van geluk. Hoe hoger je bewustzijn is, hoe meer je van binnen verwerkt.

Werkelijke emoties en fake emoties is net zoiets als echt nieuws en fake nieuws. Ze lijken erg op elkaar. Kranten, tijdschriften en het internet staan boordevol met meningen over (fake) feiten. Kan dat dan? Ja zeker. Mensen die het NOS journaal kijken leven echt op een andere planeet dan mensen die WantToKnow.nl raadplegen voor hun nieuws. Maar wie heeft het bij het rechte eind?

Als er vanuit de basis verschillende ‘feiten’ worden aangehaald dan kunnen de emoties hoog oplopen. Maar gelukkig weet mijn nichtje hoe ze daar mee om moet gaan!

 

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.
www.vincentengel.nl