Emotionele schade bij dieren vaak vergeten
Blog

Emotionele schade bij dieren vaak vergeten
Mensen kunnen totaal uit balans raken door een heftige emotie als angst, verdriet, woede en zelfs blijdschap. Bij dieren is het niet veel anders. Er zijn bijvoorbeeld honden die uit angst of vreugde urine laten lopen. Katten die een astma-aanval krijgen door stress of angst. Of dieren die de emoties van het baasje overnemen of spiegelen.
Wat ik regelmatig tegenkom in de praktijk zijn honden die vaak als pup maar ook op latere leeftijd zijn aangevallen door een andere hond. Hierdoor zijn ze heel erg van slag en is er een duidelijke gedragsverandering te zien.
Tijdens mijn diensten op de dierenambulance rijden wij vaak met spoed naar een melding van een “bijtaccident”. Een hond gebeten door een andere hond. Of een echt gevecht tussen twee honden. Eigenaren die helemaal in paniek zijn of elkaar te lijf gaan. Politie en omstanders erbij. Kortom een hele heftige situatie.
De gebeten hond is vaak in shock. Vooral de kleine hondjes hebben bijna altijd grote levensbedreigende wonden. Het belangrijkste is dan om het bloeden te stelpen en het dier zo spoedig mogelijk naar een dierenarts te vervoeren. Die zal allereerst proberen het dier te stabiliseren. Als het dier geluk heeft en het overleeft begint de lange weg naar herstel.
Mensen krijgen bij een heftige mishandeling slachtofferhulp aan geboden maar bij dieren wordt daar vaak niet over nagedacht.
Ik zie honden in de praktijk die sinds ze zijn aangevallen naar elke hond blaffen en grommen. Soms is het zo erg dat ze echt willen aanvallen. “Aanval is de beste verdediging”. Of ze proberen te vluchten zodra ze een andere hond zien. Dit is heel stressvol voor het dier maar ook voor de baas.
Gelukkig hebben we in de homeopathie onze “traumamiddelen”.
Als het net gebeurd is kunnen we acute middelen inzetten wat natuurlijk het beste is. Maar ook als het trauma al een tijd geleden is voorgevallen dan kan homeopathie helpen om het normale gedrag weer terug te krijgen. Dan zet ik vaak ook een constitutiemiddel in, passend bij het totaalbeeld aan klachten en gedrag dat ik op dat moment zie.
Ook de “dader(s)” kunnen we proberen te helpen met een combinatie van hondentraining en homeopathie. Door het juiste homeopathische middel zijn honden vaak toegankelijker voor training. Je kunt ze beter bereiken. Want vergeet niet dat een hond niet zomaar aanvalt. Daar gaat ook meestal een heel verhaal aan vooraf.
Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.