Een hond of paard als therapeut
Blog

Een hond of paard als therapeut
Honden worden al jaren ingezet als hulphond. Bijvoorbeeld bij mensen met een visuele of lichamelijke beperking, mensen met epilepsie en tegenwoordig zelfs ook als buddy voor mensen met posttraumatisch stresssyndroom. Deze dieren zijn onmisbaar voor hun eigenaar. Ze zijn getraind om in allerlei situaties rustig te blijven. Mogen ook niet zomaar worden aangehaald. Ook werken er steeds meer therapeuten met honden en paarden die worden ingezet als coach.
Deze week was ik voor een consult aan huis in Delft. Bij een labradoodle. Voorheen een kruising tussen een poedel en labrador, tegenwoordig een erkend ras. Dit ras wordt vaak opgeleid en ingezet als blindengeleide- of hulphond. Ze zijn intelligent, sociaal, betrouwbaar en heel erg lief.
Als ik aanbel blaft Tara een keer en begroet mij dan vrolijk en enthousiast. Het is geen hulphond maar een gezellige gezinshond. Ze brengt mij haar speelgoedbeest maar laat het niet los. Als ik haar daarna negeer gaat ze op het kleed in de kamer liggen en houdt alles in de gaten. Het speeltje ligt inmiddels bij mijn voeten. Wat opvalt is dat het een heel gevoelig dier is.
Haar baasje vertelt mij dat ze het idee heeft dat Tara alles begrijpt wat ze zegt. Als ze een keer vergeet te vertellen dat ze wat later thuis is dan normaal is Tara helemaal van slag. Als Tara uit logeren is geweest bij mensen die haar iets harder aanpakken dan ze gewend is, is ze duidelijk uit balans. Je ziet dan dat ze niet goed in haar vel zit. Letterlijk en figuurlijk. Ze bijt zichzelf dan op meerdere plekken tot bloedens toe open.
Net als bij kinderen kan het ene dier veel beter met veranderingen of bijvoorbeeld ruzies omgaan dan het andere. En dan denk ik, wat nu als Tara een hulphond zou zijn geworden. Zou ze dat dan aan kunnen. Ze is zo gevoelig voor sfeer. Worden de honden daar op geselecteerd? Komt die gevoeligheid tijdens de training naar voren? Je moet toch wel stevig op je poten staan om bijvoorbeeld voor iemand met PTSS te zorgen. Leggen we dan niet een te grote verantwoording op het dier? Mogen wij dit wel vragen van een dier? Een paard dat ingezet wordt bij coaching kan zelf nog bepalen of hij wel met de sessie meedoet of niet. Een blindengeleidehond niet.
Is het gek dat ik mijzelf dit afvraag?
Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.