Een donderdag in de tuin
Blog

Een donderdag in de tuin
De donderdag is mijn dag in de Hortus. In een tuin is altijd wel werk aan de winkel. Vandaag kan het gesnoeide riet worden verzameld en op de composthoop gebracht. Het is interessant eens te kijken naar zo’n rietblad. Er zit een ‘vouwtje’ in. Daar heeft het blad enigszins klem gezeten langs de stengel voordat het blad tevoorschijn kon komen.
Het bijeenharken van het riet gaat aan me voorbij. Een groep basisschoolkinderen komt op bezoek en het thema is: medicinale planten. Dat medicinale klinkt dan wel erg medisch. Dat valt mee. Ik heb me voorgenomen langs inheemse planten te lopen die de kinderen ook zouden kunnen helpen. Ik begin met het madeliefje. Dat groeit overal en is het jaar rond aanwezig. De blaadjes kunnen een pleister op een wond vervangen. Enkele blaadjes van het madeliefje op de wond en het bloed kan stelpen!
Er is nog zo’n hulpmiddel. Dat vind je vaak in de bermen. Dat is het duizendblad. Uiteraard laat ik de kinderen tellen of het duizend blaadjes zijn. Gelukkig beginnen de meeste kinderen niet te tellen: tot duizend tellen is wel erg veel werk en je kunt zien dat het geen duizend blaadjes zijn. De blaadjes hebben ook een bloedstelpend effect. Wat voor de blaadjes van het madeliefje geldt, geldt ook voor de blaadjes van het duizendblad.
Bij een bloedneus kun je ook enkele blaadjes duizendblad in je neus stoppen om het bloed te stelpen. Ik vertel het, ik doe het voor, en ik hoop dat de kinderen het ooit zullen kunnen toepassen.
De Stinkende gouwe is ook zo’n leuk plantje. Als je een stengeltje breekt en je tikt met het stengeltje op je huid, dan wordt dat een oranje plekje. Dat vinden de kinderen leuk tot ik vertel dat het wel drie dagen blijft zitten, wassen niet helpt. Ach, het is maar een kleurtje en na de rondgang valt het al niet meer op, hoewel, ik heb nu nog diverse oranje vlekjes op de rug van mijn hand. Het is nu zaterdag.
Deze actie voer ik ook wel bij volwassenen uit. Onlangs vertelde een bezoekster dat ze al veertien dagen een wrat met het sap van de Stinkende gouwe aanstipte. Ze vertelde dat de wrat al kleiner was geworden!
Ger Augustus, rondleider in Hortus Alkmaar.