Dry January

Het nieuwe jaar voelt fris: een moment waarop je weer opnieuw kunt beginnen. Tijd voor een reset van jezelf. Hoewel we nog midden in de winter zitten, is de zon alweer begonnen aan de terugweg en komt ze iedere dag een stukje dichterbij. De belofte van licht en warmte geeft positieve energie. Niet voor niets dat veel mensen juist nu beginnen met het uitvoeren van hun goede voornemens. We gaan ervoor.

Neem de massale deelname aan Dry January, waarin mensen zich verbinden om een maand lang green druppel alcohol te drinken. Bijna 40.000 deelnemers meldden zich dit jaar aan bij IKPAS, een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl.  Daarnaast doen er of the record waarschijnlijk nog eens 100.000 mensen mee.

Hassebassies

Na een uitbundige decembermaand waarin de magnumflessen wijn, de bubbels en hassebassies bij de koffie -zoals ze dat in mijn familie noemen- rijkelijk vloeiden, volgt de Droge Januari. Niet altijd gemakkelijk, want uitdagingen zijn er genoeg.
Stoppen met alcohol is namelijk veel meer dan stoppen met drank alleen. Veel mensen ervaren het in zekere zin als stoppen met gezelligheid: niet meer volledig onderdeel zijn van een feestje met drinkende vrienden, niet meer doorzakken in de kroeg, niet meer die euforische gesprekken die ontstaan als drank de tongriem wat losser maakt, niet meer het ontspannen gevoel van een wijntje als de werkdag erop zit.

Grote liefde

En dan de keerzijde. Alcohol ondermijnt je gezondheid. Het breekt je levercellen af en je hersencellen. Bij vrouwen vergroot het dagelijks drinken van één glas wijn al het risico op borstkanker. Toch kost het ons met zijn allen heel erg veel moeite om de alcohol te laten staan, want zoals iemand het treffend beschreef: het is alsof je afscheid moet nemen van een grote liefde die niet goed voor je was.

Bewustwording

Het is mooi dat zoveel mensen in januari zeggen: weet je wat, ik drink deze maand eens niet. Het is misschien niet voor altijd, maar het is een begin. Een maand niet drinken is namelijk lang genoeg om een gewoonte te doorbreken. Het maakt je bewust van de momenten dat je nee moet zeggen, en wat dat voor je betekent.
Positief is ook dat de meeste mensen na een alcoholvrije maand vaak aanmerkelijk minder drinken, dan daarvoor. En er zijn meer voordelen: grotere fitheid, meer concentratie, meer geld over, minder hoofdpijn, minder taillevet.

Ook ik doe mee met Dry January. Zelf drink ik graag een glas wijn in het weekend en tijdens een etentje. Niet in januari. Tijdens de nieuwjaarsborrel met mijn familie kijk ik dit jaar diep in mijn glaasje appelcider.

 

Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM

https://www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/

 

Lilian Peters

Klassiek homeopaat en redacteur van HM

Lilianpetershomeopathie.nl

Meer blogs van Lilian Peters

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.