Spring naar content

De veerkracht van het Madeliefje

Blog

Door Lilian Peters, 2020-07-07 03:31

De veerkracht van het Madeliefje

Vanuit het raam van mijn praktijk kijk ik uit op een grasveld met berken en madeliefjes. Door de overvloedige regenbuien van de laatste dagen ziet het gras er sappig-groen uit en steken de witte bloemhoofdjes monter omhoog. Madeliefjes zijn altijd mijn lievelingsbloemen geweest. Als kind maakte ik kettingen en armbandjes van madeliefjes. Met je nagel drukte je een spleetje in het steeltje van de ene bloem, en dan priegelde je er een ander bloemetje doorheen.

Onverwoestbaar

Madeliefjes hebben een ondergrondse wortelstok. Als zich eenmaal madeliefjes beginnen te vestigen op een grasveld, komen er veel meer. De kleine zonnetjes sluiten zich bij een regenbui en gaan open als de zon schijnt. Ze stralen een tomeloze veerkracht uit en hebben iets onverwoestbaars. Dat moet ook wel want op grasvelden wordt meestal gelopen, gevoetbald en gepicknickt. Allemaal activiteiten waarbij het madeliefje nietsontziend verpletterd wordt. Maar op de een of andere manier kan ze ertegen.

Zeer lovend

Het madeliefje kan het hele jaar door in bloei gevonden worden, zelfs als er sneeuw ligt. Desondanks is de bloei in juni op z’n hoogtepunt. Dat is ook de beste tijd om het kruid te oogsten. Hoewel er in de kruidengeneeskunde tegenwoordig weinig gebruik gemaakt wordt van de medicinale kwaliteiten van het madeliefje, was men in de 16 eeuw zeer lovend over de genezende krachten: “Het madeliefje is een voortreffelijk middel tegen vermoeide ledematen, het doet kropgezwellen verdwijnen; is goed tegen podagra (jicht) en pijnlijke heupen en het verdrijft overtollig vocht” schreef Leon Fuchs in 1543.

Traumamiddel

In het latijn wordt het madeliefje, Bellis perennis genoemd, wat ‘de eeuwige mooie’ betekent. Dat is ook de naam waaronder het plantje in de homeopathie bekend is. Bellis perennis is familie van Arnica en Calendula en het is een echt traumamiddel.
Net als Arnica heeft Bellis perennis affiniteit met spierweefsel en bloedvaten. Homeopaten kennen het middel als de Arnica voor de zachte delen. Dus bij een kneuzing van de buik of (vrouwen)borst door een slag of stoot, kan het heel bruikbaar zijn. Ook wanneer er een verharding in de borst ontstaat na een trauma, is Bellis perennis een voor de hand liggende keuze.

Zelf denk ik bij Bellis perennis altijd aan dat kleine dappere bloemetje, dat ondanks het gewicht van de mensen die erbovenop gaan staan, toch altijd weer opveert. Het is juist in die situaties, wanneer iemand een flinke dreun heeft gehad, dat het homeopathische Bellis perennis kan helpen om weer op te krabbelen.

Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM

https://lilianpetershomeopathie.nl/

https://www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.