De relatie tussen vaccinaties en homeopathie

Een paar jaar terug werd me gevraagd een informatie-avond te verzorgen voor reguliere artsen over homeopathie. Om niet te veel de tegenstellingen te benadrukken vertelde ik ook dat in de reguliere en de homeopathische geneeskunde soms gebruik gemaakt wordt van geneesmiddelen, gemaakt van dezelfde bron. Zoals digitalis bij hartproblemen, of colchicum bij jicht.

Natuurlijk besprak ik op die avond het begin van de homeopathie. De in 1796 door Hahnemann met de kinineproef ontdekte gelijksoortigheidsregel: ‘Wat iets veroorzaakt, kan het ook genezen’. Toeval of synchroniciteit, maar in dat zelfde jaar begint ook de geschiedenis van het inenten met de Britse arts Jenner.

Hij had ontdekt dat meisjes via het melken van koeien die de koepokkenziekte hadden, besmet werden met het koepokkenvirus. Die meisjes kregen ook de vrij onschuldige koepokkenziekte, maar bleken immuun voor menselijke pokken. Zij hielden namelijk een mooiere gezichtshuid dan de meisjes die de menselijke pokken hadden gehad.

Toen dacht hij: ‘Als ik nou iedereen inent met het koepokkenvirus is men wellicht ook resistent tegen het menselijk pokkenvirus’. Op proef spoot hij een achtjarig jongetje in met een vloeistof uit een koepokblaasje van een meisje dat de koepokkenziekte had. Een paar weken later besmette hij dat jongetje met menselijk pokkenmateriaal. Het manneke kreeg wel een huidinfectie, maar minder erg als die hoorde bij de menselijke pokken. De enting met koepok-etter had hem dus immuun gemaakt tegen de gevaarlijkere menselijke pokken.

Vanuit de zaal vroeg een huisarts mij toen: ‘Maar dan is een vaccinatie toch ook homeopathisch, want je dient volgens de gelijksoortigheidsregel met een vaccin een virus toe, wat een gelijksoortige ziekte kan veroorzaken’? ‘Dat klopt’, antwoordde ik, ‘maar de bereiding van het vaccin is niet homeopathisch. Het wordt immers niet verdund en geschud en is dus niet gepotentieerd. Het principe van vaccineren heeft dus maar voor een beperkt deel een homeopathisch karakter’.

Immers vaccins worden ook met name preventief gegeven als er geen symptomen zijn en homeopathie passen we therapeutisch toe als er gelijksoortige symptomen zijn.

Jan Hoes

Arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Meer blogs van Jan Hoes