Spring naar content

De paardenbloem

Blog

Door Jan Hoes, 2022-05-25 10:56

De paardenbloem

Onlangs las ik in het Brabants Dagblad over 24 april als ‘Dag van de paardenbloem’. In het voorjaar levert deze bloem al nectar in de wei aan insecten. Als kind plukte ik de uitgebloeide paardenbloemen en blies met volle kracht de pluisjes weg. Er mocht dan een wens gedaan worden. Ik wist toen nog niet dat dat mogelijk verband hield met dat gedachten materialiserend zouden kunnen werken en dat de paardenbloem daar een exemplarisch voorbeeld van was. Immers de stevig in de aarde staande lange penwortel en de associatie van deze plant met de zon, bron van immaterieel licht, laten de paardenbloem makkelijk zien als een verbinder tussen het aardse en het spirituele.

Pisbloem

Ook in mijn jeugd al al werd de paardenbloem gezien als onkruid en had tevens de wat denigrerende naam ‘pisbloem’. Waarom wist ik toen niet. Nu snap ik het verband, omdat de blijkbaar ook geneeskrachtige plant via de nieren vocht en afvalstoffen verwijdert.

In de kruidengeneeskunde wordt de paardenbloem daarom ook gebruikt voor huid- en reumapatienten en voor zuivering van bloed.

Homeopathisch middel Taraxanum officinalis

Ook in de homeopathie kennen we het homeopathisch middel Taraxanum officinalis, bereid uit de hele plant, vanwege de structuur van de bloem horend bij de familie van de samengesteldbloemigen. Thema`s van die familie zijn o.a. integriteit en weerstand tegen kwetsbaarheid. Daarom gebruiken homeopaten middelen uit deze familie o.a. als kinder- en traumamiddelen, zoals Arnica,valkruid of Calendula, goudsbloem. En Echinacea, zonnehoed, zit als oertinctuur in het weerstandsverhogende kruidenmiddel Echinaforce.

Hahnemann testte het middel Taraxanum al. Het bleek buikklachten te geven, mogelijk van de lever of de gal, vooral ook als er sprake was van een landkaarttong en een gelige huid. Paardenbloem heeft bittere stoffen in zich en kan passen bij depressie. Als het leven als bitter ervaren wordt, zou je kunnen zeggen.

Kortom: de paardenbloem is eerder een waardevol kruid dan een onkruid.

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.