De orka-duik

Begin jaren negentig, op vakantie in het mooie Toscane, vertoefden we in een gezellig huisje met een klein zwembadje, boven op een heuvel. De derde dag kwam onze jongste zoon van vijf trots vertellen, dat hij die dag wel eens zou beginnen met een geweldige orka-duik. Kort erop hoorden we een plons, en daarna even niets. Vijf minuten later zagen we een bedremmeld gezichtje de deur binnen komen, met een vinger wijzend naar zijn voorhoofd. We zagen een tennisbalgrote zwelling, die met de minuut blauwer werd.

De orka was met zijn hoofdje op de betonnen vloer van het zwembadje terecht gekomen. Of ik daar iets aan kon doen.

Van collega’s had ik geleerd dat het moeilijker is om je eigen kinderen of partner te behandelen. Immers je denkt hen al te kennen, waardoor het verkrijgen van een onbevooroordeeld of objectief beeld, nodig om een passend homeopathisch geneesmiddel uit te zoeken, minder gemakkelijk is. Maar dat geldt niet zo voor EHBO-situaties. Daarbij zijn de symptomen meer algemeen en minder individueel van aard.

Hier was sprake van een acute hoofdkneuzing met een forse blauw-paarse zwelling. Voor mij duidelijk een beeld, horend bij Arnica, een homeopathisch geneesmiddel, gemaakt van -hoe passend kun je een naam hebben- valkruid, ook wel wolverlei genoemd. Wolverlei komt van het Duitse ‘Wohl vor dem Leid’. Het is een fraai geel plantje uit de composietenfamilie, waar meer EHBO-middelen uit voortkomen, en heet voluit: Arnica montana. De naam verwijst rechtstreeks naar het feit dat het in de bergen groeit, ook op de plek waar het vaak nodig kan zijn, namelijk op de rotsen waar alpinisten of berggeiten hun enkels zouden kunnen verstuiken.

Ik had Arnica-zalf en korreltjes Arnica D6 in mijn EHBO-koffertje. Met wat zalf op de tennisbal en 5 korreltjes in zijn mondje smolt de zwelling als sneeuw voor de zon.

We zagen in Italië bij ons eigen kind een prachtig empirisch bewijs van de werking van homeopathie.

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktizerend) en redacteur voor HM

www.janhoes.nl

Jan Hoes

Arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM.

Meer blogs van Jan Hoes