Spring naar content

Een nieuwe ontdekking van de Hortus tuinman

Blog

Door Hortus Alkmaar, 2022-02-01 10:50

Een nieuwe ontdekking van de Hortus tuinman

De groene schatkamer van Hortus Alkmaar is nog gesloten, maar we willen de ontdekking van onze tuinman graag met je delen.

Tussen de voegen van de muurtjes van gestapelde tufsteen van onze bak met vleesetende planten zijn allerlei varens aan het uitzaaien naar de tuin: echt venushaar, de wijfjesvaren, de brede stekelvaren en de mannetjesvaren.

Aan de voet van de muur deed onze tuinman een ontdekking: de Dryopteris borreri, een soort uit de groep van geschubde mannetjesvarens. Deze lijkt erg op gewone mannetjesvaren maar heeft meer schubben op de bladsteel en leerachtige bladveren die in de winter langer groen blijven. Aan de basis van elke deelblad zit een donkere vlek die deze varen onderscheidt van de gewone mannetjesvaren. Deze geschubde mannetjesvaren heeft zich spontaan in de muur gevestigd, waarbij sporen uit de lucht zijn aankomen waaien.

Soorten uit deze groep waren een jaar of 20 geleden nog erg zeldzaam voor Nederland, maar zachtere winters en nattere zomers hebben bijgedragen aan een enorme verspreiding (areaaluitbreiding).

De medicinale werking van deze varen: uit de plant werd vroeger filicine gewonnen, een middel dat werd gebruikt bij ontworming.

www.hortusalkmaar.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.