De mussen vallen dood van het dak
Blog

De mussen vallen dood van het dak
De mussen vallen vandaag letterlijk (dood) van het dak. Het was zelfs op het nieuws. Ik moet direct denken aan mijn collega vrijwilligers op de dierenambulance en bij de vogelopvang die het hierdoor nog drukker hebben dan anders.
Na het afnemen van mijn homeopathieconsulten van vandaag, het uitwerken van de casussen, collegiaal overleg en een fietstochtje naar de brievenbus zit ik nu achter mijn scherm om een nieuwe blog te schrijven. Maar waarover zal ik dit keer schrijven? Welke casus? Normaal heb ik hier niet zo moeite mee. Interessante casussen zijn er genoeg. Maar ook ik heb last van de extreme hitte en morgen wordt het nog warmer. Mijn hoofd is vol en leeg tegelijk.
Laten we het dan maar eens over hittestress hebben. Want niet alleen de mens heeft last van deze hoge temperaturen, ook onze huisdieren, het vee en dieren in het wild hebben het zwaar. Overal zie je waarschuwingen: laat je hond niet op het hete asfalt lopen, laat ze niet achter in de auto, zorg voor voldoende water en verkoeling. Zet bakjes met water in je tuin voor de vogels en andere (wilde) dieren.
Maar wat als je dier toch bevangen raakt door de hitte? Kun je dan naast het zorgen voor voldoende afkoeling nog iets doen met behulp van homeopathische middelen? Want je kunt meestal niet direct bij een dierenarts terecht en het is vaak ook nog even rijden naar de dichtstbijzijnde dierenarts.
Als je gaat bladeren in het repertorium kom je meerdere rubrieken tegen die we kunnen gebruiken. Zonnesteek. Hitteberoerte. Verergering door warmte/heet weer. Daar staan dan tientallen middelen in. De keuze voor het juiste middel maak je door te kijken naar het totaalplaatje van symptomen die je ziet. Het ene dier wilt bijvoorbeeld graag aangeraakt worden en het andere dier juist niet. Het dier wil veel drinken of juist kleine beetjes of helemaal niet.
Natuurlijk heb je in zo’n acute situatie geen tijd om een volledig consult en anamnese af te nemen. Als je een dier met hittestress of oververhit aantreft kun je het beste de dierenarts bellen om te overleggen. Je probeert het dier zo goed mogelijk af te laten koelen. Bijvoorbeeld door het dier in de schaduw of koele ruimte te brengen of een koude handdoek op de buik te leggen. Daarnaast kun je kijken of je een homeopathisch middel kunt geven. Doe dit in overleg met een klassiek homeopaat.
Wil je zelf snel kunnen handelen? Er worden regelmatig cursussen ‘eerste hulp m.b.v. homeopathische middelen’ gegeven waarin je leert hoe je homeopathie kunt toepassen bij allerlei problemen. Dit kan in een acute situatie levensreddend zijn voor je dier.
Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.
www.homeopathiehelptmensendier.nl