Spring naar content

Nostalgie

Blog

Door Vanja Wierenga, 2022-09-30 10:42

Nostalgie

De krantenwijk zal verdwijnen, en misschien daarmee ook die irritante reclamefolders die ik vaak in hele pakken in de sloot zie liggen.  Men leest steeds minder kranten en boeken. Het papier verdwijnt. Misschien is dat goed voor het milieu. Bespaart ten slotte bomen.  

Niet dat er minder gelezen wordt; we lezen meer dan ooit tevoren. Maar het is nu allemaal digitaal, via internet en e-readers.  

De geur van drukinkt, van oude boeken, het gevoel van papier tussen je vingers, en het geluid van het omslaan van de pagina’s…. Ik zal dat gaan missen. 

In de homeopathie dreigt hetzelfde te gebeuren.  

Ik heb net de Rolls-Royce onder de homeopathische computerprogramma’s geïnstalleerd. Met zoveel naslagboeken erin dat ik mijn spreekkamer er tot het plafond mee kan vullen. Nog meer klachtenrubrieken en systemen om tot het juiste middel te komen.  

In mijn spreekkamer heb ik een groot rood boek in de kast staan; Het repertorium waarin ik klachten opzoek. Kinderen noemen het ‘Het grote boek van Sinterklaas’. Vroeger, in 1998, toen ik net klaar was met mijn opleiding, was ik supervlug met het opzoeken van rubrieken in dit boek. Nu gebruik ik het alleen als ik geen laptop bij de hand heb. Dan ruik ik de geur, herinner ik mij de seminars waarvan ik de aantekeningen er bij geschreven heb, en voel ik het dunne papier tussen mijn vingers. Pure nostalgie.  

Maar ik raak snel gefrustreerd omdat het mij te langzaam gaat. Mijn vingers zijn het verleerd. Ik merk dat ik toch weer naar het computerprogramma terugga.  

Toch blijf ik het boek af en toe pakken. Al is het alleen maar voor de herinneringen die er aan verbonden zitten. Want dat heb ik bij die moderne computerprogramma’s niet. 

 

Vanja Wierenga 

 

Vanja is homeopaat r-hom en docent en heeft een eigen praktijk in Groningen www.cvkh.nl 

Ze heeft een onlinetraining Eerste hulp met homeopathie voor kinderen ontwikkeld. Kijk op www.vanjavitaal.nl voor meer informatie. 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.