De kracht van Kleine maagdenpalm
Blog

De kracht van Kleine maagdenpalm
Als ik op koude zonnige morgen in het vroege voorjaar de hond uitlaat, kan ik echt vrolijk worden van de paarse bloemetjes van de Kleine maagdenpalm. De natuur is nog maar nauwelijks ontwaakt, en de Kleine maagdenpalm bloeit! Schaduwplanten zijn in het vroege voorjaar op hun best. Juist als de bomen en heesters nog niet in blad staan, profiteren zij van het ontluikende voorjaarslicht. De Kleine Maagdenpalm is zo’n slim en dapper schaduwplantje.
Kleine zusje
De Kleine maagdenpalm (Vinca minor) is één van de twee maagdenpalmsoorten en het kleine zusje van de Vinca Major. Het is een groenblijvende bodembedekker die onder bomen en struiken groeit. Vlak na de winter verschijnen de paarsblauwe bloemetjes die als solitaire sterretjes op een dek van glanzende groene bladeren liggen.
Vinca minor bloeit van februari tot mei. De plant komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en voelt zich thuis in heel Centraal en Zuid-Europa. In Nederland groeit de Kleine maagdenpalm vooral in tuinen en tref je hem bijna niet aan in het wild. In België daarentegen komt hij veel in de vrije natuur voor.
Medicinale geschiedenis
De Kleine Maagdenpalm is een plant met een lange medicinale geschiedenis. De Griek Dioscorides (40-90 n.Chr.), die een belangrijk geneeskundig handboek schreef dat tot ver in de 17e eeuw door artsen gebruikt werd, beschreef het gebruik van Vinca minor bij een uiteenlopende klachten: neus- en andere bloedingen, buikloop, bloedzuivering en ontgifting, wonden en waterzucht. Die toepassingen werden ook door andere kruidenkenners als Plinius (23-79 n.Chr), Galenus (130-210 n.Chr.) en veel later Dodoens (1517-1585) onderschreven.
Later in de volksgeneeskunde werd de Kleine maagdenpalm gebruikt voor een heel scala aan klachten: diarree, dysenterie, menstruele bloedingen, bloedende aambeien, neusbloedingen en als bloed reinigend middel. Ook ging men er vanuit dat het kruid een verwijdend effect had op de hersenbloedvaten, waardoor de doorbloeding van de hersenen verhoogd werd.
Vinca minor bevat alkaloïden, waarvan de belangrijkste vinpocetine en vicamine zijn. Alle delen van de plant zijn giftig en het is dan ook af te raden om de Kleine maagdenpalm in pure vorm te gebruiken. Wel worden de bovengrondse plantendelen gebruikt voor de bereiding van thee, tinctuur of een homeopathische bereiding.
Homeopathie
De homeopathie kent Vinca minor als klein geneesmiddel. Het wordt gemaakt van verse bladeren, in de lente verzameld. In het beeld van Vinca passen huidproblemen aan het hoofd en gezicht. De huid kan hierbij rood en zeer gevoelig zijn. Verder bij veel bloedverlies tijdens de menstruatie, waarbij iemand zich zeer zwak voelt.
De Kleine maagdenpalm is een plantje waar je vaak gedachteloos aan voorbij loopt. De vroege bloei, laag bij de grond, is haast onopvallend. Pas als je blik erop valt, zie je de mooie blauwe bloemetjes die in staat zijn om de kou van het hele vroege voorjaar te trotseren. Ogenschijnlijk een klein plantje, waarin grote krachten schuilgaan.
Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM
https://www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/