De Hortus van Alkmaar staat in volle bloei!

De Hortus van Alkmaar staat in volle bloei! Ik bedoel de planten. Alom zijn bloemen aanwezig. Hier komen de bezoekers op af.

Nu zijn wij mensen geen ongenode gasten. De bloemen zijn helemaal niet in ons geïnteresseerd. Des temeer krijgen wij een gelukzalig gevoel bij de aanblik van die bloemenzee. Insecten ruiken het. Bloemen verspreiden ook geuren. Bloemen willen helemaal geen nectardieven, stuifmeelrovers of insecten op bezoek hebben die het op de bladeren voorzien hebben. Nu kunnen planten afwerende stoffen in de nectar stoppen. Zo blijft de nectar aanwezig voor de bestuivers! Maar de geur van de bloem speelt hierbij wel een belangrijke rol. Zodra de bestuiving heeft plaats gevonden neemt de productie van bloemgeuren af. Ook de bloemkleur verandert.

Wij kunnen ook profiteren van die nectar. Alleen noemen wij dat dan honing. De honingbijen verzamelen dus die nectar om te kunnen overwinteren. Alleen is nectar niet zo lang houdbaar. De bij ‘kauwt’ op de nectar, voegt enzymen toe, waardoor de nectar indikt, suikerrijker is, honing wordt langdurig houdbaar. Dat is dus een praktische manier van de bijen om voedsel langdurig te bewaren!

Je kunt nu genieten van de samenwerking tussen planten en bijen. Hommels zijn ook bijen. Hun aaibaarheidsfactor is vele malen groter dan bijen. Bloeiende planten zijn niet in de mens geïnteresseerd, bijen zijn dat ook niet. Zij gaan op zoek naar nectar en stuifmeel. Kijken mag, maar zit die hardwerkende beestjes dan ook niet hinderlijk in de weg. Dat geldt trouwens ook voor wespen. Wespen eten kleinere insecten en voeden die ook aan hun kinderen. Het zijn eiwitten. Deze jonge wespen scheiden een zoete stof af die door de harde werksters wordt ingenomen. Als de jonge wespen groot zijn geworden om met eigen vleugels te vliegen, is die zoete stof opeens niet meer beschikbaar. Dan gaat de limonade een rol spelen. Het zijn dan op het eerste oog ongenode gasten. Nodig ze dan toch ook uit en laat ze meegenieten van de zoetigheid! En extra glaasje om ze zoet te houden! Ik wens eenieder een fijne zomer vanuit een geurende en zoemende tuin.

Ger Augustus, vrijwillig tuinman

www.hortusalkmaar.nl