Chikunkunya

Muggen laten me in de regel met rust. Vooral als ik naast mijn geliefde partner lig, kom ik vaak ongeschonden de nacht door. Ook in Afrika, waar ik veel geweest ben, ben ik zelden gestoken. Hoe anders was het dit najaar op Curaçao. Het eiland was groen. Dat was erg ongewoon. Het had er heel veel geregend en iedere dag vielen er wel een paar tropische buien. De Lodge waar ik verbleef was prachtig, een paradijs van bloemen, bomen en planten. Een ideale plek voor ons, een groep vrouwen, en voor muggen.

Ze lustten me rauw. Ons allemaal eigenlijk. Al snel liepen we met gespikkelde en bultige kuiten onder onze zomerjurkjes. Wat ik ook probeerde, ze wisten me te vinden. ‘s Nachts drongen ze mijn klamboe binnen en ook de spuitbus met Deet leek weinig effect te hebben. Voor de Curaçaose muggen waren we duidelijk een uitheemse lekkernij, waar ze zich vol overgave op stortten.

Muggen zijn insecten die je niet moet onderschatten, vooral in tropische gebieden. Ziekten als malaria, Zika, Dengue, Gele koorts en Japanse encefalitis worden overgebracht door besmette muggen. Terwijl ze bloed uit je lichaam zuigen, brengen ze ziekteverwekkers naar binnen.
In 2014 werd Curaçao getroffen door het Chikunkunyavirus. In ruim twee jaar tijd raakten ruim 25.000  mensen besmet. Het virus werd overgebracht door dezelfde mug die het Zika virus en Dengue verspreidt: de Aziatische Tijgermug, herkenbaar aan zijn zwart-wit gestreepte pootjes.

Chikunkunya uit zich in koorts, heftige pijn in de kleine gewrichten van handen, polsen,  enkels en voeten en na een paar dagen uitslag en jeuk over het hele lichaam. Voor Chikunkunya is er geen reguliere behandeling. Het is een kwestie van uitzieken. Sommige mensen, met name ouderen,  hebben na jaren nog last van gewrichtspijnen.

Bij epidemische ziekten heeft homeopathie al vaker zijn waarde bewezen. De symptomen van Chikungunya, Dengue en Zika zijn terug te vinden in de beelden van verschillende grote homeopathische middelen. Dus stel dat ik besmet zou raken, dan zou ik het wel weten…

Maar afgelopen najaar was Curaçao officieel Zika- en Chikunkunya-vrij. Dus ondanks de vele jeukende muggenbulten -voor mij een ervaring op zich-  gebeurde er in mijn lijf verder niets.

 

Lilian Peters is klassiek homeopaat en redacteur van HM

https://www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/

Lilian Peters

Klassiek homeopaat en redacteur van HM

Lilianpetershomeopathie.nl

Meer blogs van Lilian Peters

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.