Spring naar content

Bloeddruk

Blog

Door Vanja Wierenga, 2022-06-21 11:52

Bloeddruk

Bloeddruk – Onschuldige kruidensupplementen die je bloed doen koken?

Wist je dat bepaalde reguliere medicijnen en verschillende kruiden in supplementen een levensgevaarlijke wisselwerking kunnen hebben?

Heeft jouw apotheek je dit wel eens verteld of jou gevraagd of je kruidensupplementen gebruikt?

Bloeddrukverlagers zoals bètablokkers (Talinolol, Nadolol of broertjes of zusjes daarvan) of hartmedicatie (zoals Digoxine en Nifedipine) moet je niet samen met supplementen nemen waar bijvoorbeeld de volgende ingredienten in zitten:

  1. Geelwortel (Curcuma)
  2. Japanse notenboom (Ginkgo Biloba)
  3. Groene thee (Camelia Sensis)
  4. Mariadistel (Sillyum Marianum)

Deze stoffen in capsule/ tabletten kunnen de bloeddrukverlager sterker doen werken, waardoor je misschien flauw kunt vallen. Of het omgekeerde: ze kunnen de werking verminderen, waardoor je steeds meer van het medicijn nodig hebt. Hierdoor heb je meer kans op bijwerkingen.

In het farmacotherapeutisch kompas staat niets over deze wisselwerking met deze kruiden. Toch is het goed alert te zijn als je deze kruiden gebruikt. (zie www.farmacotherapeutischkompas.nl; hier lees je o.a. alle bijwerkingen van alle medicijnen)

Overigens blijkt uit onderzoek dat het normaal gebruik van deze kruiden in voeding, thee, of als tinctuur geen probleem is en levert dit geen risico op.

Ook als homeopathisch middel leveren deze kruiden geen risico op, omdat het niet om fysieke doses gaat. Bovendien sta je tijdens een behandeling bij een homeopaat onder professioneel medisch toezicht en kent de homeopaat de wisselwerking van homeopathische geneesmiddelen.

Waarom in tabletvorm dan wel?

In supplementen wordt vaak het poeder met een hoge concentratie werkzame stof gebruikt waardoor het een veel sterkere werking heeft dan een verdund aftreksel zoals thee, een beetje door het eten, of als homeopathisch middel (wat nanodeeltjes bevat maar geen fysieke moleculen).

Overigens ondersteunt een homeopathische behandeling het lichaam om de bloeddruk of hartritme op natuurlijke wijze weer in balans te krijgen.

Vanja Wierenga

 

Vanja is homeopaat r-hom en docent en heeft een eigen praktijk in Groningen www.cvkh.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.