Bitterzoet

Bitterzoet is een hippe club in Amsterdam waar voornamelijk urban muziek gedraaid wordt. Toevallig liep ik hier langs toen ik onderweg was naar mijn auto nadat ik bij een salsa feest was geweest. Voor mij die avond geen bitter biertje of zoete baco want ik moest rijden. Bij aankomst thuis was het – zoals al weken – nog steeds een warme zomeravond. Een koud biertje drinken in de tuin had ik wel verdiend dacht ik zo.

Even later vaart er langzaam een boot voorbij. Van een afstand zie ik dat ze aan het peuren zijn, de ene na de andere paling wordt in de boot geslingerd. Tijdens het observeren van dit karwei hoor ik op de achtergrond een brommend en tikkend geluid van de beregeningsinstallatie van onze buurman, een bollenboer. Omdat de wind precies mijn kant op ging stond ik volledig in een vochtig gordijn van slootwater. In eerste instantie had ik het niet door omdat het nog warm genoeg was buiten en de vissers mijn aandacht opeisten, maar enkele minuten later kreeg ik langzaam aan last van hoofdpijn. Iets waar ik zelden last van heb.

Tijdens een hittegolf kun je ’s avonds flink kouvatten als de zon zijn kracht verliest en de zeewind aantrekt. Het homeopatisch middel Dulcamara – ook wel bitterzoet genoemd – heeft als kenmerk dat klachten beginnen na blootstelling aan koude, vochtige lucht. Bijvoorbeeld als het afkoelt ‘s avonds na een warme zomerdag. Ik wist die avond dus vrij zeker dat de vochtige wind van mijn buurman niet alleen diende om zijn tulpen te beregenen maar ook de oorzaak was van mijn hoofdpijn.

Een korrel van Dulcamara, zou dat de pijn doen verdwijnen? De zeurende pijn werd steeds erger dus hup, daar ging een korrel onder de tong en vrijwel direct voelde ik de pijn afzwakken. Na enkele minuten was ik volledig pijnvrij. In huis stonden de ramen natuurlijk open wat zorgde voor vochtige luchtstromen. Snel slapen dacht ik, dan krijgt die hoofdpijn geen tweede kans!

 

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.