Betrokkenheid

Soms is er gedrag dat ziekmakend is, zonder dat we het doorhebben. Dan kan het helpen als iemand dat handig inzichtelijk maakt. Zo iemand is Stephen Covey. Hij is de grondlegger van de cirkel van invloed. Deze cirkel bestaat uit twee gebieden: de cirkel van betrokkenheid (vrij groot gebied), en de cirkel van invloed (vrij klein gebied).

Cirkel van invloed

De cirkel van betrokkenheid gaat over allerlei situaties en omstandigheden waar je je door beïnvloed weet – in je gedrag, je humeur, je emoties. Maar waarop je zelf nauwelijks tot geen invloed kunt uitoefenen. Denk aan het weer, een verkiezingsuitslag, het nieuws, wegwerkzaamheden. Of hoe jouw kleinkinderen worden opgevoed door hun ouders. Deze cirkel betreft eenrichtingsverkeer, je kunt hier alleen maar reactief in zijn.

De cirkel van invloed gaat over alle gebieden die invloed op jou hebben en waarop jij ook invloed kunt uitoefenen, waar je zelfs een verantwoordelijkheid in hebt. De relatie met je naasten, je relatie met directe collega’s, de inrichting van je huis, hoe jij je wilt ontwikkelen. Deze cirkel gaat over tweerichtingsverkeer en hierin kun je proactief zijn.

Het vervelende is dat we veel bezig zijn met zaken uit de cirkel van betrokkenheid. We maken ons zorgen over het milieu, over vluchtelingen, over hoe we met elkaar omgaan als samenleving. En we doen dat al snel op een te abstract niveau. Dat geeft een heel machteloos gevoel en dat kan somber maken en angstig. Uiteindelijk kan dat ziekmakend zijn.

Wat helpt is kijken hoe je het kleiner kunt maken zodat het in je cirkel van invloed komt. ‘Ik maak me zorgen over het milieu. De bijdrage die ik kan leveren vanuit ons eigen gezin; daar kan ik mee aan de slag.’ Of: ‘ik maak me zorgen over het milieu, ik ga iets uitvinden om verbetering aan te brengen’ (denk aan de Ocean Cleanup). Als je die vertaling niet kunt  maken naar jouw cirkel van invloed, dan is het iets om los te laten. Piekeren over mensen of situaties die niet in jouw cirkel van invloed zitten maakt ongelukkig en kost je heel veel energie.

Het helpt mij om af en te checken waar mijn energie naar toe gaat. Zodra ik merk dat ik bezig ben met dingen waar ik nauwelijks invloed op heb, probeer ik dat los te laten en me te focussen op de mensen die dicht bij me staan en waar ik verschil voor kan maken. En dan blijk je verrassend veel te kunnen doen.

 

Manon Bruins is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

 

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins