Angst

Ik schrijf deze blog een dag nadat in Utrecht acht mensen worden neergeschoten in een tram, drie van hen overlijden. Voor de directbetrokkenen een persoonlijk drama. Een groot deel van Nederland voelt zich emotioneel betrokken en ontdaan. Net als het weekend ervoor toen in Christchurch mensen tijdens hun gebed in de moskee werden vermoord.

We leven mee omdat we mensen zijn met elkaar. We leven mee omdat het onze dochter, onze man, onze zoon, onze dierbare had kunnen zijn. En het doet wat met ons omdat we niet willen leven in een wereld waarin je zomaar door grillig geweld kunt worden weggerukt. Als u deze blog leest zijn we een paar weken verder en is er iets anders dat om onze acute aandacht vraagt. We schrikken, we leven mee, en daarna herpakt het leven zich weer. Maar als dat herpakken niet lukt ontstaan klachten.

Op consult komt een moeder van twee kinderen die op de basisschool zitten. Moeder worden betekent voor veel vrouwen het einde van onbezorgdheid. We worden experts in vooruit denken en ‘wat als’ scenario’s afspelen. Deze moeder heeft het afspelen van rampscenario’s in haar hoofd tot een kunst verheven. Iedere keer dat haar kinderen niet thuis zijn en ze de sirenes hoort van politie en ambulance ontstaat heftige stress. Afschuwelijke dingen die in de wereld gebeuren volgt ze op de voet en maken dat ze nog ongeruster wordt. Ze voelt zelf dat ze boven op haar kinderen zit en dat dat niet goed is, maar ze weet niet hoe ze om moet gaan met haar gevoel van stress als ze probeert hen te laten gaan (zelf naar school fietsen, zelf thuiskomen van een speelafspraak).

Een passend homeopathisch middel maakt dat het rustiger blijft in haar hoofd en ze niet meer de begrafenis van haar kinderen voor zich ziet. Hierdoor lukt het haar ook om haar kinderen meer zelfstandig zich te laten bewegen in hun wijk. Soms heeft ze een terugval, en moet haar middel herhaald worden. Bij iedere aanslag komt haar angst toch weer even terug. Bij wie niet?

 

Manon Bruins is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze column schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins