Spring naar content

Angela Merkel

Blog

Door Jan Hoes, 2019-10-29 12:23

Angela Merkel

Op TV en in de kranten verschenen enkele malen beelden over een trillende Duitse Bondskanselier Angela Merkel, terwijl ze naast andere hoogwaardigheidsbekleders stond. Een krantenartikel meldde dat het trillen over haar hele lichaam ophield als ze van haar plaats wegliep. Later werd er in het Brabants Dagblad gesproken van ‘orthostatische tremor’, en dat men Merkel had geadviseerd te gaan zitten omdat de tremor dan zou verdwijnen.

Ik vond het een indringend beeld van een op dat moment kwetsbare vrouw, terwijl ze meestal een stevige en behoudende uitstraling had van iemand, die zich ook verantwoordelijk voelde om de regels te volgen.

Was dit mogelijke constitutionele en gezondheidsbeeld nu te matchen met een geneesmiddelenbeeld van een bepaald homeopathisch geneesmiddel, vroeg ik me af.

Er kwamen twee homeopathische geneesmiddelen bij me op: Ambra grisea en Mercurius.

Ambra grisea is gemaakt van een stof van de potvis en past bij nerveuze overgevoeligheid, vooral ook bij oververmoeide en wat oudere verzwakte personen. Dat laatste kon ik wel bij Merkel plaatsen. Maar ik vond niet dat ze nou zo nerveus overkwam.

Het tweede middel Mercurius vond ik beter kloppen, vanwege de vermelde symptomen ‘trillen bij staan’, en ‘ trillen dat verbetert bij beweging’. En het homeopathisch geneesmiddel Mercurius, dat gemaakt wordt van kwik, past bovendien bij een persoonlijkheid van een regeringsleider, behoudend van aard, die de regels strak volgt in de trant van ‘zo is het en niet anders’. Bij Mercurius past ook het idee dat ieder mens een mogelijke vijand kan zijn. Als je dan weet dat Angela Merkel uit het voormalige Oost-Duitsland komt, wordt de gedachte aan Mercurius nog begrijpelijker.

Of dit geneesmiddel Merkel echt zou kunnen helpen, hangt verder ook af of zij nog andere typische Mercurius-symptomen zou hebben, wat niet publiekelijk bekend is, zoals veel speekselvorming, zweten en tandindrukken op de tong etc.

 

Jan Hoes is arts voor homeopathie (niet praktiserend) en redacteur voor HM

www.janhoes.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.