‘Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit te werken’

Wat heerlijk om wakker te worden met het mooie vogelgezang buiten, eerst een heerlijk bakje koffie in het zonnetje te doen en dan vanmiddag naar Hortus Alkmaar te gaan om Symphytum officinale, smeerwortel te gaan oogsten samen met mijn collega en een aantal vrijwilligers. We gaan een oppervlakte van ongeveer 250 m2 oogsten. Het vergt altijd een hele voorbereiding. We zoeken een aantal mensen bij elkaar, we zorgen dat het inpakmateriaal klaar staat voordat we beginnen met oogsten en we delen de mensen in voor de taken die gedaan moeten worden.

Zodra de planten geoogst zijn worden ze meteen verpakt en per speciaal koeltransport naar Duitsland vervoerd. Daar worden de planten de volgende dag meteen verwerkt tot grondstof voor homeopathische geneesmiddelen.

Ik vind het heerlijk om te werken in deze mooie botanische tuin, die voor jong en oud een oase is in Alkmaar. Het is voorjaar en alles begint tot leven te komen in deze mooie tuin. Sleutelbloem en wildemanskruid staan al aan in bloei. Vandaag ga ik ook het zaad van de paardenbloem verzamelen en van klein hoefblad. Ik vind dit werk zo mooi omdat ik alles vanaf het begin meemaak, de hele cyclus van het overleven van planten. Ik ben er trots op dat ik als tuinvrouw bij Hortus Alkmaar een handje meehelp om deze unieke collectie in stand te houden. De passie en liefde die we er samen met de vrijwilligers in steken is goed terug te zien in deze tuin. Het is een tuin met een doel, meerdere doelen zelfs.

Het is geweldig dat we nog steeds planten kweken voor bedrijven die er natuurlijke geneesmiddelen van maken, maar ook dat bezoekers kunnen genieten van de rust in deze tuin en van de geuren en kleuren. We doen ook veel aan educatie voor kinderen en volwassenen. Ik geef regelmatig rondleidingen, waarbij ik mijn kennis en passie kan delen.

Met zo’n 100 vrijwilligers en een aantal vaste medewerkers zijn we altijd met veel plezier aan het werk. Het voelt voor mij als een familie, een thuiskomen. Ik ben blij dat ik werk kan doen waar mijn hart ligt. Zoals Ghandi zei: ‘Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit te werken’.

 

Annelies van der Linde (Hovenier Hortus Alkmaar)

 

www.hortusalkmaar.nl