Adopteer een stukje homeopathisch erfgoed

Hortus Alkmaar, een tuin die van onschatbare waarde is voor de homeopathie, dreigt te verdwijnen. De grond waarop deze unieke tuin, met de grootste collectie biologisch geteelde geneeskrachtige planten van Nederland, gevestigd is wordt binnenkort door de Duitse eigenaar verkocht aan een projectontwikkelaar. De enige manier om de tuin te behouden is het aankopen van deze grond door de stichting Hortus Alkmaar. De eigen middelen schieten daarvoor helaas tekort. Om de tuin voor de ondergang  te behoeden heeft de stichting een grote fondsenwervingscampagne opgezet, waarbij het mogelijk is een stukje tuin te adopteren.

Hortus Alkmaar is in 1981 aangelegd door VSM Geneesmiddelen voor de productie van homeopathische geneesmiddelen. Door het kweken van de grondstoffen in eigen hand te houden kon de fabrikant de kwaliteit van de geneesmiddelen garanderen. De tuin groeide in de loop der jaren van 0,5 naar 2 hectare en de collectie geneeskrachtige planten groeide naar ruim 750 soorten.

Na de verplaatsing van de geneesmiddelenproductie naar Karlsruhe, in 2011, richtte een kleine groep oud-VSM’ers de stichting Hortus Alkmaar op om te voorkomen dat de tuin en daarmee dit belangrijke homeopathisch erfgoed zou verdwijnen. De kruiden uit deze biologische tuin vormen tot op de dag van vandaag de grondstoffen voor een groot aantal (met name enkelvoudige) homeopathische middelen. Het verdwijnen van de tuin zou dus een groot verlies betekenen voor de homeopathie. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Het is onze taak om dit homeopathisch erfgoed te beschermen en te behouden voor de volgende generaties. Daarom vragen wij uw hulp. Adopteer een stukje van onze prachtige tuin via www.redhortusalkmaar.nl/adopteren. Investeer in de toekomst van de homeopathie en daarmee in uw eigen toekomst. Alvast bedankt voor uw bijdrage.

 

Werkgroep Red Hortus Alkmaar.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.